Barena paprika kao najukusnija zimnica na našoj trpezi: Napravite čudo u tegli
Pokušajte da unesete nešto novo u vašu pripremu
Barena paprika je jedna od traženijih vrsta zimnice koje mogu da se nađu na našoj trpezi. Priprema je laka, ali se i sadržaj iz tegle jako brzo pojede.
Sastojci za barenu papriku:
- 5 kg paprika
za sok:
- 1.5 l vode
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 100 g soli
ostalo:
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- malo peršuna
Priprema barenih paprika:
Potrebno je da očistite paprike od semenki, skinete peteljke i presečete ih na pola, po dužini.
U šerpu sipajte sve sastojke za sok i stavite na ringlu, da provri. Za to vreme, sterilišite tegle tako što ćete ih staviti u rernu, na 50 stepeni i tako ih dobro zagrejati.
Kada smesa na ringli provri, ubacujte polako paprike u nju i svaku od njih barite po dva ili tri minuta. Vadite ih i stavljajte u dublju posudu koju ćete poklopiti, tako se i u njoj paprike dodatno obare.
Šargarepu i beli luk oljuštite, pa šargarepu isecite na kolutove, a beli luk na sitnije. Isto uradite i sa peršunom. Sve zajedno pomešajte.
U zagrejane tegle ređajte paprike, pa sipajte po kašiku ili dve mešavine šargarepe, belog luka i peršuna preko paprika. Dobro pritisnite paprike pa sok koji je provrio zalijte preko njih. Zatvorite tegle i obmotajte ih ćebetom, debljim peškirom ili frotirom pa ostavite da se postepeno ohladi.
Držite na hladnom i tamnom mestu.
Prijatno!
(Ona.rs)