Barena paprika kao najukusnija zimnica na našoj trpezi: Napravite čudo u tegli

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pokušajte da unesete nešto novo u vašu pripremu

Foto: Shutterstock/Natalia Hanin

Barena paprika je jedna od traženijih vrsta zimnice koje mogu da se nađu na našoj trpezi. Priprema je laka, ali se i sadržaj iz tegle jako brzo pojede.

Sastojci za barenu papriku:

  • 5 kg paprika

za sok:

  • 1.5 l vode
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml alkoholnog sirćeta
  • 100 g soli

ostalo:

  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • malo peršuna

Priprema barenih paprika:

Potrebno je da očistite paprike od semenki, skinete peteljke i presečete ih na pola, po dužini.

U šerpu sipajte sve sastojke za sok i stavite na ringlu, da provri. Za to vreme, sterilišite tegle tako što ćete ih staviti u rernu, na 50 stepeni i tako ih dobro zagrejati.

Kada smesa na ringli provri, ubacujte polako paprike u nju i svaku od njih barite po dva ili tri minuta. Vadite ih i stavljajte u dublju posudu koju ćete poklopiti, tako se i u njoj paprike dodatno obare.

Šargarepu i beli luk oljuštite, pa šargarepu isecite na kolutove, a beli luk na sitnije. Isto uradite i sa peršunom. Sve zajedno pomešajte.

U zagrejane tegle ređajte paprike, pa sipajte po kašiku ili dve mešavine šargarepe, belog luka i peršuna preko paprika. Dobro pritisnite paprike pa sok koji je provrio zalijte preko njih. Zatvorite tegle i obmotajte ih ćebetom, debljim peškirom ili frotirom pa ostavite da se postepeno ohladi.

Držite na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)