Patlidžan salata sa Svete Gore: Obrok spremljen s dušom

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Plavi paradajz je nepravično zapostavljen u srpskoj kuhinji

Foto: Profimedia

Patlidžan salata, poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje.

Plavi paradajz koji se vrlo bojažljivo koristi u srpskom kulinarstvu, u Grčkoj sedi na tronu i sjajan je u njihovoj musaki, a dovoljno ga je poslužiti uz fetu i gusto maslinovo ulje.

A ova salata je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka.

Sastojci:

  • 6 patlidžana
  • 2 crvene pečene paprike
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 mladi luk sitno iseckan (ja ga lično ne stavljam ali vi ako volite, obavezno)
  • ½ ceđenog limuna
  • 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dve veže crvene paprike da se ispeku zajedno sa njih oko 20 minuta.

Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a pomom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cediljku da  otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi isterali višak tečnosti.

Isecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu činiju. Dodajte sitno usitnjen beli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir.

Prijatno!