Buhtle, pecivo koje vraća u detinjstvo: Neka vaša kuhinja zamiriše ovog vikenda

O. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Umesto džema možete da koristite i krem

Foto: Shutterstock

Spoj peciva i džema daje redak ukus, koji se pamti. Obično je neodvojiv od jednog peciva koje mnoge vraća u detinjstvo. Buhtle su taj spoj, koji zvukom uzgovorene reči i mekoćom testa budi najveće uspomene. Recept za njih je jednostavan, a iskustvo neprocenjivo.

Sastojci za buhtle:

  • džem
  • 500 ml mleka
  • kesica suvog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 2 jajeta
  • 180 ml ulja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kg brasna 

Priprema: 

Mleko blago zagrejte, pa u njega dodajte kvasac i šećer, vanilin šećer i jaja. Sve umutite. Dodajte ulje i brašo. Ponovo umutite da dobijete lepo, vazdušasto testo.

Ostavite tasto malo da naraste.

Razvijte testo na pobrašnjenoj površini, pa ga isecite na kvadrate.

Na svaki kvadrat stavite omiljeni džem, po kašičicu, pa zatvorite, praveći jastučiće.

Sve ređajte u pleh, na pek-papir, pa ostavite 10-15 minuta da testo poraste.

Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 10-ak minuta, smanjite na 150 i pecite još 20 minuta.

Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.

Prijatno.  

(Ona.rs)

Teme