Najbolji recept za slavsko žito dolazi iz Vojvodine: Kuva se samo 10 minuta, začudiće vas u čemu je trik
Krsna slava je jedan od najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, a žito igra centralnu ulogu u njenom obeležavanju. Žito simbolizuje plodnost, život i duhovnu obnovu. Tokom obreda, žito se često priprema u obliku "žitnice" ili "koliva", koja se nosi na slavu kao simbol zahvalnosti i blagoslova.
U srpskoj kulturi, žito se povezuje sa verovanjima o životu posle smrti i sećanju na pretke - simbolizuje nov život jer sadrži u sebi klicu novog života, a znamo da se iz posejanog zrna rađaju novi plodovi. Njegovo prisustvo na stolu prilikom proslave naglašava vezu između života i smrti, tradicije i savremenosti. Ovaj običaj pomaže u očuvanju identiteta i zajedništva, jer okuplja porodicu i prijatelje oko zajedničkog stola.
Osim toga, žito se često povezuje sa radom na zemlji, te predstavlja plodove truda i svestranosti srpskog naroda. Njegova nezamislivost bez krsne slave naglašava važnost tradicije, duhovnosti i zajedništva u životu Srba.
Spremanje slavskog žita, ili koliva, zahteva pažnju i posvećenost. Evo najboljeg, a tako jednostavnog recepta za pripremu.
Iako se u većini domaćinstava žito priprema na sličan način, postoji trik koji omogućava da se kuva samo 10 minuta. Ovu tajnu su otkrile domaćice iz Vojvodine, a jedino što vam je potrebno za brže kuvanje je – perjani jorgan.
Sastojci za slavsko žito:
- 300 g pšenice
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- Muskatni oraščić (po ukusu)
Priprema slavskog žita po tradicionalnom receptu iz Vojvodine:
U šerpu stavite 300 g pšenice i prelijte vodom tako da nivo vode bude 10 cm iznad pšenice. Pustite da se kuva 10 minuta.
Nakon kuvanja, pokrijte šerpu i umotajte je u perjani jorgan. Ovaj stari trik omogućava da pšenica odstoji tokom noći, što će je učiniti još mekšom i ukusnijom.
Ujutro procedite kuvanu pšenicu (nemojte je ispirati vodom) i odmah je sameljite. Dodajte 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera i trećinu muskatnog oraščića. Sve dobro izmešajte kašikom.
Prebacite smesu u posudu u kojoj ćete služiti goste i pospite sa dodatnim mlevenim orasima po vrhu. Ukrasite suvim grožđem i orasima.
Količinu sastojaka prilagodite prema potrebama.
Srećna slava!
(Ona.rs)