Užitak kom nećete odoleti: Bešamel sos po ukusu svih, a slaže se uz sve

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kremasti i ukusni sosevi uvek dobro dođu da začine učine jelo još ukusnijim. Od sastojaka koje nose sosevi postaju nezaobilazan deo obroka, a slažu se uz mnoga jela.

Bešamel sos nam je poznat po odličnom slaganju uz lazanje, pa i za preko pečene piletine. Užitak je kojem retko ko može da odoli, a njegov recept od samo nekoliko sastojaka može da vam postane jedan od omiljenih.

Sastojci za bešamel sos:

  • 5 kašika putera
  • 100 g brašna
  • 1 l mleka
  • malo soli

Priprema bešamel sosa:

Puter otopite u većoj šerpi, na laganoj vatri. Postepeno dodajte brašno i uz konstantno mešanje dobićete smesu bez grudvica. Kuvajte oko sedam minuta, sve dok smesa ne dobije zlatkastu, peskovitu boju.

Polako povećajte temperaturu ringle i uz postepeno dodavanje mleka mešajte smesu na šporetu. Kada dođe do laganog ključanja, smanjite temperaturu i nastavite da krčkate sos dok ne omekša, najviše do 15 minuta.

Posolite i možete dodati neki začin po ukusu. Dok je još topao, prelijte preko željenog jela.

Prijatno!

(Ona.rs)