Jelovnik za Mitrovdan: Idealna posna trpeza za slavu, od predjela do najvoljenijeg deserta

J. V.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Foto-kolaž Grekomania.ru / Jelisaveta Vujinović

Praznik posvećen Svetom Dimitriju, Mitrovdan slavi se 8. novembra i jedan je od najvažnijih hrišćanskih praznika u Srbiji. Sveti Dimitrije, poznat i kao Veliki Mučenik Dimitrije, bio je vojvoda u starom Rimskom carstvu, a poznat je po svom hrabrom ispovedanju vere, mučeništvu i zaštiti hrišćana. U narodnoj tradiciji, ovaj praznik ima poseban značaj, a često se slavi i kao imendan.

Kada 8. novembar padne na sredu ili petak, Mitrovdan se obeležava kao posna slava, što znači da vernici na taj dan poste i ne jedu meso. Tako je ove godine.

Iako je Mitrovdan jedno od najvećih srpskih slava, prema tradiciji, on je tek na petom mestu po broju proslava, odmah nakon najslavljenijih dana poput Svetog Jovana i Svetog Nikole.

Pored verskog značaja, Mitrovdan je i dan kada se okupljaju porodice i prijatelji, uz poštovanje moloitve, liturgije, uz pripremu svečanih trpeza i darivanje. U nekim krajevima, običaji povezani s Mitrovdanom uključuju i izradu specijalnih jela koja su specifična za ovaj praznik, a u mnogim domaćinstvima čiji je Sveti Dimitrije zaštitnik ove godine se spremaju posna jela.

Ovo je jelovnik za Mitrovdan.

Predjela

Bobove pihtije

Bobove pihtije su najčešće deo posne gozbe, ali dobar su izbor i posle praznika, kada organizam treba da se odmori od jake hrane.

U ishrani se upotrebljavaju sasvim mlade i nežne mahune ili mlado zrno boba. Prženo zrno je dobar surogat kafe, a bob se smatra veoma zdravom namirnicom.

Pihtije od boba ukusom podsećaju na humus, tako da ih možete jesti i kao namaz ukoliko vam preteknu.

Sastojci za bobove pihtije:

  • 1 kilogram zrelog boba
  • pola kašike brašna za zapršku
  • beli luk
  • začinska paprika

Priprema bobovih pihtija:

U hladnu vodu potopite kilogram zrelog boba i pustite da odstoji 24 sata. Nakon toga ga oljuštite i dobro operite. Stavite u veći sud naliven hladnom vodom da se kuva (dakle, kao kada spremate pasulj).

Kuvajte na umerenoj temperaturi dva-tri sata, a kada omekne, dobro ispasirajte.

Propržite pola kašike brašna na vrelom ulju, pa dodajte u pasiranu smesu. Promešajte, posolite po ukusu, a po želji, dodajte i malo proprženog belog luka.

Promešajte i sipajte u plitke tanjire da bi se masa stegla. Isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom. Ukoliko ne želite i izbegavate zapršku, dekorišite ih crvenim lukom i mirođijom.

Foto: Shutterstock

Posna pita sa pečurkama

Recept koji se ne propušta kada je pitanju posna slava. Želećete da vam pretekne i kada gosti odu!

Sastojci za posnu pitu na vodi sa pečurkama:

  • 400 g pečuraka
  • 1 dl kisele vode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 150 g obarenih sojinih ljuspica
  • so
  • biber
  • origano

Priprema posne pite na vodi sa pečurkama:

U duboki tiganj dodajte malo vode, stavite pečurke i dinstajte dok voda ne ispari. Dodajte so i biber.

Srednju šerpu napunite dopola vodom i posolite, pa stavite sojine ljuspice da se bare. Kasnije ih procedite i ubacite u tiganj sa pečurkama.

U tepsiju stavite papir za pečenje i uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Za to vreme, jednu koru prelijte sa malo mešavine kisele vode i praška za pecivo, pa stavite drugu koru i ponovite postupak, a potom treću prelijte filom i umotajte.

Ponovite još jednom ako imate jođ fila.

Pecite pitu 30-40 minuta.

Foto: Shutterstock

Posne punjene paprike sa krompirom

Paprike uglavnom punimo mesom, ali sada, za vreme posta i za posne slave spremamo ih na drugačiji način. Jedna od opcija kako ih možemo spremati jesu punjene paprike sa krompirom i upravo se njihov recept nalazi u nastavku.

Sastojci za posne punjene paprike sa krompirom:

  • 6 crvenih paprika
  • 100 ml ulja
  • 1 šargarepa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 čen belog luka
  • 500 ml vode
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so, biber

Priprema posnih punjenih paprika sa krompirom:

Paprike očistite od semenki, dobro ih operite i ostavite da se dobro osuše.

Za to vreme, sitno iseckajte crni i beli luk, pa u tiganju propržite, pa kad promene boju, dodajte oljuštenu i izrendanu šargarepu. Sve zajedno pržite oko pet minuta pa tek onda ubacite oljušten i izrendan krompir. Posle njegovog dodavanja, pržite još pet minuta. Začinite po ukusu.

Osušene paprike napunite filom i poređajte ih uspravno u neku užu šerpu. Nalijte vodom i kuvajte na ringli oko 50 minuta. U pola šolje vode pomešajte brašno i alevu papriku i umutite da nema grudvica. Pomešanu smesu dodajte u šerpu i kuvajte još nekih pet minuta.

Posle toga možete ih staviti u rernu da se zapeku na nekih 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Glavno jelo

Pijani šaran

Riba je uvek poželjna na trpezi, a kada je u pitanju šaran, znamo da obećava pravu gozbu. Idealan je za Mitrovdan, a recept za pijanog šarana je više nego jednostavan. Uživanje pak vrhunsko.

Sastojci za pripremu pijanog šarana:

  • 1 šaran srednje težine (1,5 - 2 kg)
  • ulje
  • so ili suvi biljni začin
  • čaša belog vina
  • prezle

Priprema pijanog šarana:

Ribu operite i očistite, sami ili pustite profesionalca da to uradi. Zasecite je na režnjeve i začinite solju ili suvim biljnim začinom, šta preferirate. Uvaljajte šarana u prezle, te položite u pleh podmazan uljem.

Pecite u vreloj rerni oko 25 minuta.

Kada šaran lepo porumeni, prelijte ga vinom i ostavite da se još malo zapeče.

Poslužite ga uz pirinač ili pečen krompir i sezonsku salatu.

Foto: Shutterstock

Desert

Posna bajadera

Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao "kraljicu među sitnim kolačima".

U sezoni slava bajadera će se neizostavno naći na većini trpeza, a ukoliko vam slava "pada" u sredu ili petak, onda bi i ovaj kolač, kao i sva ostala hrana, trebalo da bude u posnoj verziji.

Donosimo vam isprobani recept za posnu bajaderu koja će očarati vaše goste.

Foto: Shutterstock

Sastojci za posnu bajaderu:

  • 300 gr posnog mlevenog keksa
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 250 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika vode
  • 200 gr posnog margarina
  • 150 gr posne čokolade za kuvanje

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 gr posne čokolade za kuvanje
  • supena kašika posnog margarina

Priprema posne bajadere:

U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.

Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.

U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru.

Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne.

U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.

Prijatno!

(Ona.rs)