Recept sa Hilandara za paprike punjene pasuljem: Predjelo za Mitrovdan koje se mora probati
Sutra slavimo Mitrovdan, petu slavu u Srbiji, pa domaćice spremaju i posebnu trpezu. Pošto ove godine slava "pada" u petak, tako se i sprema posna trpeza. Dajemo vam savet kako da oduševite goste ukusnim predjelom.
Recept za punjene paprike pasuljem će osvojiti vaše goste koji će tražiti još.
Sastojci za punjene paprike pasuljem:
- 1 kg zelenih paprika
- 500 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- sitno seckan peršun
- so
- biber
Priprema punjenih paprika pasuljem:
Pasulj stavite da kuvate. Prvu vodu bacite, ocedite pasulj pa ga stavite na maslinovo ulje u tiganj da se proprži. Tek onda, kada se on malo proprži nalijte vodu i polako ga kuvajte sve dok pasulj ne omekša.
Za to vreme, crni luk isecite na rebarca i pržite ga dok ne porumeni, pa tek onda sipajte brašno. Kada promene boju, skinite sa ringle, pa onda ubacite sitno seckani peršun, beli luk, aleve paprike, so, biber i na kraju kada sve promešate, ubacite pasulj sa sve vodom u kojoj se kuvao pa dobro sve promešajte.
Ovom dobijenom smesom punite očušćene paprike i rešate u tepsiju. Ukoliko vam ostane pasulja, sipajte preko poređanih paprika. Prelijte vodom i sipajte malo maslinovog ulja. Neka se peče oko pola sata na 180 stepeni.
(Ona.rs)