Recept sa Hilandara za paprike punjene pasuljem: Predjelo za Mitrovdan koje se mora probati

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Sutra slavimo Mitrovdan, petu slavu u Srbiji, pa domaćice spremaju i posebnu trpezu. Pošto ove godine slava "pada" u petak, tako se i sprema posna trpeza. Dajemo vam savet kako da oduševite goste ukusnim predjelom.

Recept za punjene paprike pasuljem će osvojiti vaše goste koji će tražiti još.

Sastojci za punjene paprike pasuljem:

  • 1 kg zelenih paprika
  • 500 g pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sitno seckan peršun
  • so
  • biber

Priprema punjenih paprika pasuljem:

Pasulj stavite da kuvate. Prvu vodu bacite, ocedite pasulj pa ga stavite na maslinovo ulje u tiganj da se proprži. Tek onda, kada se on malo proprži nalijte vodu i polako ga kuvajte sve dok pasulj ne omekša.

Za to vreme, crni luk isecite na rebarca i pržite ga dok ne porumeni, pa tek onda sipajte brašno. Kada promene boju, skinite sa ringle, pa onda ubacite sitno seckani peršun, beli luk, aleve paprike, so, biber i na kraju kada sve promešate, ubacite pasulj sa sve vodom u kojoj se kuvao pa dobro sve promešajte.

Ovom dobijenom smesom punite očušćene paprike i rešate u tepsiju. Ukoliko vam ostane pasulja, sipajte preko poređanih paprika. Prelijte vodom i sipajte malo maslinovog ulja. Neka se peče oko pola sata na 180 stepeni.

(Ona.rs)