Ninoslav iz Svrljiga otkrio nam je originalni recept za čuveni svrljiški belmuž: Kažu da je pravi afrodizijak
Vikend za nama bio je u znaku hrane i pića, pošto se od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu, u hali 2, održavao 18. po redu Etno sajam hrane i pića. Na ovom mestu, ljubitelji gastronomije i dobrog pića, mogli su da probaju proverene stvari koje su specifične za gotovo sve krajeve naše lepe Srbije.
Tako smo naišli na štand gde su Svrljižani predstavili svoje "remek delo" kada je u pitanju hrana, a to je čuveni belmuž.
Šta je belmuž?
Kako nam je rekao sagovornik Ninoslav Ranđelović, belmuž se pravi od punomasnog mladog sira, kravljeg ili ovčijeg.
- Sir se stavi na laganu vatru kada se sir otopi, kada pređe u tečno stanje, stavi se oko 10 posto brašna, kukurznog i pšeničnog i meša se dok se sve ne sjedini dok sir ne pusti mlečnu mast. Potrebno je sat i po ili dva sata da se meša, zavisi od količine - rekao nam je sagovornik i dodao:
- Belmuž može da se jede svaki dan jer je jako ukusan, a kaloričan. Naši stari ceo dan nisu kada pojedu belmuž za doručak, jer ih ceo dan drži sitim. Kod nas je naziv za belmuž "svrljiška vijagra". Kaže se "Beše mi mek i kao puž dok ne jedoh belmuž" - kaže nasmejano Ninoslav Ranđelović.
Da li ste vi probali belmuž?
(Ona.rs)