• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Belmuž je specijalitet na kom su odrasle generacije: Spremite ga po jednostavnom receptu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija sira i brašna pripremljena na specifičan način daje ovom jelu poseban ukus

  • 5
Belmuž Foto: Shutterstock

Od Negotina, preko Svrljiga do Pirota, u svakoj domaćinskoj kući priprema se belmuž, tradicionalno jelo od brašna i sira. Ovo jelo su ranijih decenija mahom spremali muškarci, jer je bila potrebna snaga kako bi se sir i brašno što bolje sjedinili tokom pripreme.

Neki su koristili samo belo brašno, neki samo kukuruzno brašno, a neki su ih kombinovali, kao što su kombinovali i vrste sireva koje su stavljali u belmuž. Ovčiji, kravlji i/ili kozji sir završavali su u kazanu, a jedino što je bilo važno jeste da sir bude od punomasnog mleka i ne stariji od dva dana.

Poslednjih godina belmuž je ponovo postao popularno jelo na trpezama širom Srbije, ali i u restoranima - porcija košta od 400 dinara u kafanama, do čak 1.000 dinara u restoranima koji posluju u okviru turističkih centara.

Ukoliko ste ljubitelj kombinacije brašna i sira, belmuž možete pripremiti na jednostavan način.

Sastojci:

  • 400 gr sira
  • 200 gr kukuruznog brašna
  • 100 gr belog brašna
  • soli po ukusu

Priprema:

U posudu sa debljim dnom stavite masniji sir, pa ga topite na tihoj vatri. Kad se sir rastopi, lagano dodajte brašno - najbolje kašiku po kašiku, i energično mešajte tako da se sjedini sa sirom. Temperatura ringle sve vreme bi trebalo da bude niska kako sir ne bi zagoreo.

Kad utrošite brašno i na površini jela se izdvoji masnoća, belmuž je gotov. Ukoliko je sir neslan, belmuž možete da posolite po ukusu.

Služite jelo dok je toplo, uz kiselo mleko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Slobo

    28. februar 2022. | 13:39

    To jelo se kod mene u Zapadnoj Slavoniji zvalo Cicvara.

    Podelite komentar

  • lea

    28. februar 2022. | 16:22

    A nije to ni cicvara ovo je vise sir.

    Podelite komentar

  • Srpsko-kanadski pisac iz Makaa

    2. mart 2022. | 10:40

    Ovo jelo se sasvim sigurno ne pravi između Negotina i Zaječara nego tek počinje na pola puta između Zaječara i Knjaževca i danje na jug do Pirota. Znači kraj sa prizrensko-timoćkim dijalektom, poddijalekat Torlak.

    Podelite komentar