Ovo je recept za domaće kiflice koji će vas oduvati: Testo meko kao oblak, a ukus neprevaziđen
Kada nam osvane subotnje jutro, onda nema ničeg boljeg nego kada u domu zamiriše ukusni doručak koji sve izmami iz kreveta. Mame i bake se "zadese" u kuhinji gde mese najukusnija testa, a neretko to budu domaće kiflice, čiji je recept predivan.
Sastojci za domaće kiflice:
- 330 g brašna
- 3 kašike šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
- 220 g putera
- 120 ml mleka
- 3 kašike vode
- 1 jaje
- malo soli
Priprema domaćih kiflica:
U veću posudu sipajte brašno, šećer, kvasac i so pa lepo promešajte da se sjedini. Potom, dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi i mikserom umutite. Dodajte zatim mleko, vodu i jaje, promešajte i postepeno onda dodajte brašno. Sve dobro zamesite dok ne dobijete glatko testo koje ćete oblikovati u loptu.
Umotajte takvo formirano testo u streč foliju i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Posle ovog vremena, testo oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa ga presavijte na tri dela (možete levo preko desnog ili gornji preko donjeg dela), okrenite ga, urolajte i ponovo umotajte u foliju i ostavite da odstoji ponovo na 30 minuta.
Posle pola sata, testo podelite na tri jedna dela i svaki od njih oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa isecite trouglove. Svaki od dobijenih trouglova urolajte počevši od šireg kraja koji gurajte ka "špicu" trougla. Formirane kiflice poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ponovo ostavite najmanje oko sat vremena da se testo podigne.
Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite prvo 10 minuta na 200 stepeni, a potom oko 40 minuta na 180 stepeni. Po želji, možete kiflice puniti slanim ili slatkim nadevom, te ih možete jesti iz jogurt ili mleko.
Prijatno!
(Ona.rs)