Puslica torta koju morate probati: Neodoljiva poslastica za sve ljubitelje oraha koja se topi u ustima
Dobre, starinske torte su uvek dobar izbor za bilo koju vrstu proslave, a mnogima je jedna od omiljenih puslica torta sa orasima. Recept za ovaj prelepi desert iako možda deluje komplikovano, zapravo i nije, pa se svaka domaćica može upustiti u njenu pripremu:
Sastojci za puslicu tortu sa orasima:
za kore:
- 10 belanaca
- 400 g šećera
za fil:
- 10 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 200 ml mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g putera
dodatno:
- slatka pavlaka
- malo seckanih oraha
Priprema puslice torte sa orasima:
Polovinu belanca čvrsto umutite pa im postepeno dodajte polovinu šećera, pa mutite sve još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini. Odaberite kalup ili pleh u kom ćete peći kore, pa obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u pleh, poravnajte i pecite 35 minuta na 150 stepeni. Pecite i drugu koru po istom principu.
Dok se kore peku, pripremite fil. U činiju sa žumancima ubacite 15 kašika šećera, pa dodajte mleko i stavite da se fil kuva uz neprestano mešanje. Čim počne da se zgušnjava i da vri, sklonite sa ringle što je jako važno da se žumanca ne kuvaju predugo jer će se zgrudvati. Ostavite da se prohladi.
Kada se fil bude prohladio, dodajte mlevene orahe, a kada se skroz ohladi, pomešajte ovaj žuti fil sa penasto umućenim puterom.
U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa filovati sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila pa umućena slatka pavlaka. Ukrasite po želji seckanim orasima ili nečim drugim i dobro je ohladite, minimum tri do četiri sata i spremna je za posluženje.
Prijatno!
(Ona.rs)