Puslica torta koju morate probati: Neodoljiva poslastica za sve ljubitelje oraha koja se topi u ustima

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Dobre, starinske torte su uvek dobar izbor za bilo koju vrstu proslave, a mnogima je jedna od omiljenih puslica torta sa orasima. Recept za ovaj prelepi desert iako možda deluje komplikovano, zapravo i nije, pa se svaka domaćica može upustiti u njenu pripremu:

Sastojci za puslicu tortu sa orasima:

za kore:

  • 10 belanaca
  • 400 g šećera

za fil:

  • 10 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 200 ml mleka
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g putera

dodatno:

  • slatka pavlaka
  • malo seckanih oraha

Priprema puslice torte sa orasima:

Polovinu belanca čvrsto umutite pa im postepeno dodajte polovinu šećera, pa mutite sve još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini. Odaberite kalup ili pleh u kom ćete peći kore, pa obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u pleh, poravnajte i pecite 35 minuta na 150 stepeni. Pecite i drugu koru po istom principu.

Dok se kore peku, pripremite fil. U činiju sa žumancima ubacite 15 kašika šećera, pa dodajte mleko i stavite da se fil kuva uz neprestano mešanje. Čim počne da se zgušnjava i da vri, sklonite sa ringle što je jako važno da se žumanca ne kuvaju predugo jer će se zgrudvati. Ostavite da se prohladi.

Kada se fil bude prohladio, dodajte mlevene orahe, a kada se skroz ohladi, pomešajte ovaj žuti fil sa penasto umućenim puterom.

U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa filovati sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila pa umućena slatka pavlaka. Ukrasite po želji seckanim orasima ili nečim drugim i dobro je ohladite, minimum tri do četiri sata i spremna je za posluženje.

Prijatno!

(Ona.rs)