Recept za šnenokle kao iz bakine kuhinje: Klasična priprema lagane i kremaste poslastice
Šnenokle su nekad stalno pravile naše mame i bake, a danas je možda i zaboravljen. Ukus šnenokli je neprevaziđen, ali recept je toliko jednostavan da ćete kad god imate priliku - praviti za ukućane.
Sastojci za šnenokle:
- 4 jajeta
- 1 l mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 kašika šećera
- malo soli
Priprema šnenokli:
Stavite mleko da se greje na srednjoj temperaturi. Za to vreme odvojte belanca od žumanaca i žumanca ostavite po strani, dok ćete belanca sa solju umutiti mikserom u sneg.
Ukoliko volite da poslastica bude slađa, možete po svom ukusu dodati još šećera.
Kada se mleko ugrejalo, ali ne i provrelo, vreme je da pravite šnenokle. Malo smanjite temperaturu ringle. Kašikom uzimajte ulupana belanca i ubacujte u mleko. Posle najviše dva-tri minuta počeće da rastu, pa je vreme da ih okrenete kašikom.
Možda će vam delovati teško da ih okrenete ili će vam se i raspasti, ali ne brinite, sve će se iskoristiti. Ukoliko počne to da vam se dešava, uzmite malo mleka, pa ih prelijte dok se još kuvaju.
Kada budu gotove sa obe strane, vadite ih rešetkom i ređajte u posebne posudice ili u jednu veliku, kako vam volja. Kada potrošite sva belanca, mleko sklonite sa ringle.
U žumanca dodajte šećer i vanilin-šećer i njih dobro mikserom umutite. Kada postanu penasta, sjedinite ih još malo varjačom. Sipajte kašiku ili dve mleka u žumanca, pa promešajte dok se ne sjedini.
Mleko vratite na jaču temperaturu i postepeno ubacujte žumanca u njega neprestano mešajući. Dobićete gust krem, pa sklonite šerpu sa ringle.
Gotov krem od žumanaca i mleka prelijte preko gotovih šnenokli i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Prijatno!
(Ona.rs)