Na prostorima Balkana ne postoji osoba koja bar u detinjstvu nije uživala u šnenoklama, starinskoj poslastici koja se ponegde priprema sa keksom, ponegde sa voćem, a u izvornoj verziji samo sa kremom od jaja, šećera, mleka, brašna i vanilin-šećera.
Iako ovaj slatkiš potiče iz Francuske, odlično je primljen i kod nas, tim pre što se brzo priprema, izvanrednog je ukusa i finansijski je pristupačan.
S godinama, recept za šnenokle doživljavao je brojne modifikacije, a mi vas podsećamo na recept koji su pravile naše bake - od pet osnovnih sastojaka.
Sastojci:
- litar mleka
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane.
U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da struji, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem.
U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem.
Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.
Za one koji vole malo kaloričnije slatkiše, pre nego što spustite knedlice od belanaca u posude dodajte izlomljen keks po želji, a onda preko knedlica sipajte žuti krem.
Takođe, po želji, u šnenokle možete da dodate sezonsko voće.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.