Turski recept za najsočniji pasulj: Možete ga jesti samog ili kao predjelo, a uživaćete u svakom zalogaju

K. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto:Shutterstock

Barbunya pilaki je turska verzija pečenog pasulja (engl. baked beans).

Radi se o šarenom pasulju koji se natopi preko noći, dopola se skuva u običnoj vodi, a zatim se kuva u umaku na bazi paradajza i začina.

Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u letnjim mesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili meze sa seckanim svežim listićima peršuna i kriškama limuna.

Sastojci:

180 g suhog šarenog pasulja

2 šargarepe

2 veće paradajza

2 čena belog luka

1 crni luk

1 limun

1 kašika koncentrata paradajza

1 čajna kašičica šećera

so i biber po želji

maslinovo ulje

voda

svež peršun za posluživanje

Foto:Shutterstock

Priprema:

Natopite pasulj u vodi veče pre pripreme jela.

Sutradan, ocedite pasulj i stavite ga da se kuva u lonac napunjen čistom vodom. Voda treba da bude dva do tri centimetra iznad zrna pasulja u loncu.

Kada voda provri, smanjite temperaturu na umerenu i kuvajte dok pasulj ne omekša – otprilike 30 minuta.

U većoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja i na njemu propržite seckani crni luk i beli luk. Dinstajte ih zajedno oko dve do tri minute, dok povrće ne omekša.

Dodajte seckane šargarepe i dinstajte zajedno oko pet minuta.

Dodajte seckane paradajze, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dobro promešajte.

Dodajte omekšani i ocedeni pasulj, pa podlijte sa 300 ml obične, čiste vode. Dinstajte sve zajedno uz povremeno mešanje oko pola sata, dok višak tečnosti ne ispari i pasulj se termički obradi do kraja.

Poslužite toplo sa seckanim belim lukom i kriškama svežeg limuna. Prijatno!

(Ona.rs/Punkufer)