Chef Vukašin Mršević, iz hrvatskog restorana „Korak“, pobednik takmičenja Rinflajš Challenge

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Ustupjena fotografija

Dvadesettrogodišnji kuvar Vukašin Mršević, pobednik je gastro takmičenja Challenge Rekonstrukcija u okviru kog je ovog puta izazov bio pripremiti rekonstruisanu, modernu verziju – rinflajša.

Vukašin radi kao sous chef (zamenik šefa kuhinje) u restoranu „Korak“ U Hrvatskoj, u blizini Zagreba, koji ima Michelin zvezdicu kao i Zelenu zvezdicu za održivi razvoj.

Njegov recept za rinflajš je, kaže on, „rinflajš, iznova ispričan“: terin od goveđeg jezika i obraza, sa kečapom od višnje, serviran na prahu od sušene goveđe džigerice, krem od rena, fagot od celera, šargarepe i peršuna, tartlet punjen goveđim srcem, povezan majonezom od peršuna, blago obogaćen prahom od goveđe džigerice, sa konfitiranom šargarepom u koštanoj srži, začinjenom jabukovim sirćetom.

Vukašin kaže da je, kao Zrenjaninac, rinflajš jeo kad ga njegova majka ili baka spreme i da nigde nije jeo rinflajš u restoranima. Ipak, veruje da bi ovaj tradicionalni obed, koji nazivamo i „supe, sosa, mesa“, uz moderan način obrade i kreativan recept, mogao biti inovativni iskorak u ponudi svih restorana u regionu.

U finalu su se takmičili i Stefan Terek, iz restorana „Fleur de Sel“ iz Novog Slankamena i Dragana Kalaba, restoran Fig, koja je, kako je rekla, napravila rinflajš kao dezert.

Pobednika je odabrao žiri u sastavu: : Tom Gretić, chef i domaćin emisije HELLS Kitchen Hrvatska, Pavle Branković Paquito, vodeći food influenser u regionu, Vladimir Kučera, pobednik „Sarma Challenge“ takmičenja, vlasnik restorana molekularne kuhinje „Delirium Silence“ u Beogradu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj i vlasnik restorana „Trofej“ i etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Jasmina Šupeljak, novinarka i influenserka i Nataša Šešić, preduzetnica i zaljubljenica u gastronomiju.

Finale takmičenja održano je 18. maja u prostoru Mokrin House, u Mokrinu.

„Challenge Rekonstrukcija“ je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela. Pokretač ovog festivala, kuvar Srđan Jerinkić, kaže da mu nije cilj samo da se sačuvaju tradicionalna jela već da ih, potpuno inovirana i pripremljena u super modernoj tehnologiji, ponovo ponude i nama i svetu. Pre rinflajša, kuvari su početkom godine rekonstruisali – sarmu.

Srđan najavljuje nove kulinarske izazove već za oktobar ove godine.

(Ona.rs)