Recept za fiš paprikaš koji će vas raspametiti: Ovo su saveti pravih slavonskih majstora

E. O.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto:Shutterstock

Fiš paprikaš nije samo jelo – to je slavonska tradicija, duh zajedništva i umetnost pripreme ribe koju znaju samo pravi majstori. Ovaj pikantan riblji specijalitet neizostavan je na porodičnim okupljanjima, fišijadama i druženjima pored reke. Tajna savršenog fiš paprikaša krije se u izboru prave ribe, bogatstvu crvene paprike i sporom kuvanju na otvorenoj vatri. Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Sastojci za fiš paprikaš (za 4–6 osoba):

  • 2 kg sveže rečne ribe (šaran, som, štuka ili kombinacija)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 l vode
  • 3 kašike mlevene slatke paprike
  • 1 kašika ljute mlevene paprike (ili više, po ukusu)
  • 1 dl belog vina
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • 2 lovorova lista
  • So i biber po ukusu
  • 1 sveža ljuta papričica (po želji)
  • 300 g domaćih rezanaca kao prilog
Foto:Shutterstock

Priprema:

Očistite ribu, operite je i isecite na jednake komade. Posolite i ostavite da odstoji dok pripremate čorbu. Luk sitno iseckajte i stavite u veći kotlić ili dubok lonac. Prelijte vodom i pustite da provri. Dodajte začine – slatku i ljutu mlevenu papriku, koncentrat paradajza, lovor i malo soli. Sve dobro promešajte. Kada voda počne da ključa, dodajte komade ribe, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta bez mešanja (lagano protresajte kotlić da se riba ne raspadne). Pred kraj kuvanja dodajte vino i ljutu papričicu za dodatnu aromu. Rezance skuvajte posebno u slanoj vodi i poslužite uz fiš paprikaš.

Saveti pravih majstora fiša:

Vatra mora biti umerena – pravi fiš se kuva na otvorenoj vatri ili plinskom plameniku kako bi zadržao autentičan ukus.

Bez mešanja – fiš se ne sme mešati varjačom, već se kotlić samo blago okreće da bi se svi ukusi sjedinili.

Izbor paprike je ključan – koristite samo kvalitetnu domaću mlevenu papriku, jer ona daje jelu karakterističnu boju i aromu.

(Ona.rs/Jutarnji.hr)