Domaći sirup od višanja i to bez kuvanja: Rashladiće vas bolje od klime, a ukus je kao iz snova

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Višnje su jedno od najvoljenijih letnjih voća koje rado koristimo tokom cele godine. Iako im je sezona kratka, mnogi nastoje da ih iskoriste dok su sveže – bilo da se jedu samostalno, dodaju u kolače, ili pažljivo spakuju u zamrzivač za kasniju upotrebu. A neizostavan klasik iz detinjstva svakako je domaći sok od višanja, kojim se rado osvežavamo tokom toplih letnjih dana.

Skoro svaka domaćica ima svoj provereni recept za sirup od višanja, ali ako bismo ih podelili, uglavnom spadaju u dve osnovne kategorije: kuvani i nekuvani sok. U nastavku vam donosimo recept za nekuvani, za sve one kojima se po ovim vrućinama ne stoji do ugrejane ringle.

Sastojci za nekuvani sirup od višanja:

  • 2 kg višanja
  • 1 l vode
  • 2 limuna
  • šećer

Priprema nekuvanog sirupa od višanja:

Očistite višnje od peteljki i dobro ih operite. Stavite ih u veću posudu i pažljivo izgnječite rukama ili gnječilicom, kako bi pustile sok i kako bi se koštice lakše odvojile od mesa ploda. U istu posudu dodajte kolutove dva limuna i prelijte sve vodom – dovoljno da prekrije višnje. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 12 do 24 sata na hladnom mestu.

Nakon što višnje puste sok, procedite smešu kroz gustu cediljku ili gazu, dobro pritiskajući da izvučete što više soka. U dobijeni sok dodajte šećer:

Za brzu upotrebu (u roku od nekoliko dana) stavite manju količinu šećera, po ukusu.

Za dugoročno čuvanje stavite 1 kg šećera na 1 litar soka.

Flaširanje i čuvanje

Staklene flaše operite, sterilišite i ostavite da se potpuno ohlade. Sipajte sok u flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

(Ona.rs)