Domaći ajvar kao iz bakine kuhinje: Po ovom receptu, svi će vam tražiti još jednu teglu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: shutterstock.com

Miris pečenih paprika koji se širi iz domova mnogima je znak da je sezona ajvara polako počinje. Taj ukusni i bogati namaz od crvene paprike, često zvan i "srpski kavijar", više je od obične zimnice. Recept za ajvar će vas osvojiti i uvek ćete ga na ovaj način spremati.

Sastojci za domaći ajvar:

  • 10 kg paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 5 čenova belog luka
  • ulje
  • so po ukusu

Priprema domaćeg ajvara:

Paprike dobro operite, osušite i ispecite. Kada se ohlade (ne skroz), počnite da ih ljuštite, ne čekajte da se skroz ohlade jer će biti teže za ljuštenje. Stavite ih u džak kako bi se lepo ocedile i ostavite ih tako preko noći.

Ajvar će biti gotov kada varjačom prođete po šerpi i ona ostavlja trag po toj gustoj smesi.

Tegle pripremite, operite i stavite u rernu da se ugreju pa kutlačom sipajte ajvar u njih. Tegle umotajte u peškir ili frotir i ostavite da se postepeno ohladi pod njim. Teglu ajvara držite na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)