Starinski kolač od dunja koji vraća mirise detinjstva: Recept koji budi uspomene, savršen i za slavsku trpezu
Postoji taj trenutak u jesen kad kuća zamiriše na dunje – onako toplo, gusto, slatko, kao da je vreme stalo. Dok napolju magla obavija dvorište, u kuhinji polako krčka kitnikez – zaboravljeni kralj među starinskim kolačima. Nekad su ga spremale bake u emajliranim šerpama, sipale u kalupe obložene papirom i ostavljale da se suši na ormaru, dok bi deca krišom krckala još tople kockice.
Danas, u eri brzih kolača i industrijskih ukusa, kitnikez se vraća kao dragoceni deo tradicije. Njegova jednostavnost i miris dunja podsećaju nas na domaćinstva u kojima se vreme merilo po sezoni voća, a ne po rokovima. I možda baš zato ovaj recept danas ima posebnu težinu – kao slatko sećanje na toplinu doma, koje se savršeno uklapa i u slavsku trpezu.
Šta je zapravo kitnikez?
Kitnikez, ili kako ga još zovu sir od dunja, potiče iz Vojvodine, gde je nekada bio nezaobilazan u svakoj kući. To nije ni džem ni kolač u klasičnom smislu, već nešto između – gusti, želeasti desert od kuvanih dunja i šećera, koji se seče na kocke i služi uz kafu, rakiju ili slavski ručak.
U starim domaćinstvima kitnikez se čuvao u kutijama obloženim papirom, na suvom i hladnom mestu, i mogao je da traje mesecima. To ga čini idealnim kolačem za vreme posta, praznika i slave – jer se sprema unapred i postaje sve bolji što duže stoji.
Sastojci:
- 2 kg očišćenih i iseckanih dunja
- 1 kg šećera
- Sok od 1 limuna
- Po želji: kesica vanilin šećera ili prstohvat cimeta
Priprema:
Operite i pripremite dunje.
Dobro ih operite jer su dunje često prekrivene slojem sitne dlačice. Isecite ih na manje komade, ne morate guliti koru ako su zdrave. Uklonite semenke i tvrdi deo oko njih.
Kuvajte dok ne omekšaju.
Stavite dunje u šerpu, prelijte vodom taman da ih prekrije i kuvajte oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Potom ih ispasirajte ili izblendirajte u glatku kašu.
Dodajte šećer i limun.
Na svakih 2 kg dunja ide 1 kg šećera. Dodajte limunov sok i, ako volite, vanilu ili cimet. Kuvajte na tihoj vatri još 45-60 minuta uz neprestano mešanje drvenom varjačom. Masa treba da se zgusne toliko da se odlepljuje od dna šerpe.
Sipajte i sušite.
Izlijte masu u plitke kalupe obložene papirom i poravnajte. Ostavite da se suši na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata, a idealno nekoliko dana. Kada se stvrdne, isecite na kocke i pospite kristal šećerom.
Mali trikovi za savršen kitnikez
Ako želite posniju verziju, dodajte samo limun i izbegnite začine – tada će dunje doći do punog izražaja.
Za slavsku varijantu, poslužite kitnikez uz orahe, suve šljive ili komadić sira – ta kombinacija ukusa budi nostalgiju i razgovor.
Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj papirom – tako može trajati i do tri meseca.
Zašto kitnikez budi sećanja
U svakom zalogaju ovog kolača krije se nešto staro i nežno – vreme kada se jelo sporo, razgovaralo dugo i kada su se kolači pravili s pažnjom, a ne na brzinu. Možda baš zato danas ima toliku snagu da nas vrati „tamo gde je sve bilo jednostavnije“.
A kad ga poslužite gostima za slavu, videćete kako se lica razvuku u osmeh i neko kaže:
„Eh, nisam ovo jeo još od kad je moja baka bila živa.“
U tom trenutku, kitnikez postaje više od kolača – to je uspomena koju ste oživeli.
(Ona.rs)