Najbolji recept za cveklu u tegli: Svi će ga hvaliti, obara s nogu sve goste - kraljica zimske trpeze

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Cvekla je neizostavni deo svake zimske trpeze, a ako se odlučite da je spremite u tegli - e to je onda prava poslastica! Ovaj provereni recept za cveklu u tegli oduševljava i najizbirljivije goste. Jednostavna priprema i savršen ukus učiniće da vam svaka tegla traje kratko - jer svi će tražiti još!

Sastojci za cveklu u tegli:

  • 5 kg cvekle
  • 1,5 litara vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike soli
  • biber u zrnu

Priprema cvekle u tegli:

Cveklu dobro operite, sa sve ljuskom, pa je stavite u pleh i zapecite u rerni. Proverite da li je dovoljno pečena tako što ćete uz pomoć čačkalice proveriti njenu 'mekoću'. Tokom pečenja, možete je nekoliko puta okrenuti kako biste bili sigurni da ste je ispekli ravnomerno.

Kada je cvekla gotova, ostavite je da se ohladi, pa je ogulite i osecite na kolutove ili štanglice, kako vam je lakše. Pomešajte sirće, vodu, so šećer i prelijte preko cvekle i ostavite da stoji tako najmanje 30 minuta.

U čiste tegle stavite malo bibera u zrnu, pa počnite da ređate cveklu. Kada napunite teglu, prelijte je mešavinom vode i sirćeta tako da cvekla ogrezne.

Na dno veće šerpe stavite krpu ili peškir i stavite tegle, ali vodite računa da se ne dodiruju. Sipajte vodu sve do poklopca.

Uljučite na umerenu temperaturu ringle i ostavite da prokuva. Posle ključanja kuvajte još oko pet minuta. Ugasite ringlu i ostavite tegle potopljene u šerpi da se u potpunosti ohlade. Cvekla u tegli je spremna za konzumaciju.

Prijatno!

(Ona.rs)