Najbolji posni slavski kolač za Aranđelovdan: Jednostavan recept koji će uspeti svakoj domaćici
Polako nam se približava jedna od najčešćih slava kod nas, Aranđelovdan, koji ove godine obeležavamo posnom trpezom. Na ovaj dan porodica i prijatelji se okupljaju i miru i slozi, a kako je ove godine Aranđelovdan u petak, domaćice prave posni slavski kolač.
Slavski kolač je simbol poštovanja, tradicije i ljubavi prema običajima koji se prenose s kolena na koleno. Recept za posni slavski kolač za Aranđelovdan je jednostavan za pripremu.
Sastojci za posni slavki kolač:
- 1 kg brašna tip 400
- 500 ml kisele vode
- 40 g svežeg kvasca
- 4 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 9 kašika ulja
za pravljene ukrasa:
- 100 g brašna
- 100 ml vode
- malo soli
Priprema posnog slavskog kolača:
Zagrejte kiselu vodu dok ne postane mlaka, pa potom dodajte šećer i kvasac da nadođe. Brašno pomešajte sa preostalim sastojcima, dodajte uskisli kvasac i umešajte glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo i ostavite ga da udvostruči volumen. Podelite testo na dve lopte - od jedne napravite pletenicu koju ćete 'obložiti' uz ivicu podmazanog kružnog pleha, a u sredinu stavite drugu loptu.
Površinu slavskog kolača premažite prokuvanom smesom od 200 ml voda i dve kašike brašna, zbog lepšeg sjaja i boje, a i da bi se ukrasi bolje lepili.
Ukrase napravite od mešavine brašna uz malo soli i vode, pa umesite tvrđe testo. Rastanjite testo što tanje i oblikujte po želji ukrase. Neka budu pokriveni dok ih ne zalepite na kolač. Slavski kolač ostavite 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite posni slavski kolač prvih 15 minuta, smanjite temperaturu na 180 stepeni, prekrijte površinu pek papirom i nastavite da pečete još 30 minuta.
Pečen slavski kolač bi trebalo da je lagan, pažljivo izvadite kolač na čistu kuhinjsku krpu i premažite ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.
(Ona.rs)