Ova posna torta skida "Manastirku" sa vrha liste za Nikoljdan: Sve domaćice je spremaju po ovom receptu
Bliži se najveća slava Sveti Nikola i mnoge domaćice su već uveliko u idejama i pripremama trpeze. Kao i uvek, slavska trpeza ne može da bude potpuna bez slatkog finiša. Mnogi biraju tradicionalne kolače, ali šta ako vam kažemo da možete olakšati sebi posao sa jednom kremastom, posnom tortom?
Moskva torta važi za jednu od omiljenih poslastica na našim prostorima, a dobra vest je da postoji i njena jednako bogata posna verzija. Kremasta, sočna i puna voća, ova torta dokazuje da ni tokom posta ne morate da se odreknete deserata koji izgledaju i imaju ukus kao iz najbolje poslastičarnice.
Idealna je za slavsku trpezu, praznike, ali i za sve trenutke kada želite nešto posebno, a pritom u potpunosti poštujete posna pravila.
Iako se originalna Moskva torta priprema u mrsnoj varijanti, posna verzija ni po čemu ne zaostaje. Mekane kore sa orasima, svilenkasti fil od vanile i obilje voća čine savršenu ravnotežu ukusa. Uz malo strpljenja, ova torta lako postaje glavna zvezda svake trpeze i nestaje sa tanjira brže nego što očekujete.
Napomena: mera za sve sastojke je standardna čaša od jogurta.
Sastojci za kore
- 1,5 čaša brašna
- 2 čaše mlevenih oraha
- pola čaše mlevenog posnog plazma keksa
- 150 g šećera
- 5 kašika džema od kajsija
- 5 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
- kisela voda (po potrebi)
Sastojci za fil
- 1 litar soka od pomorandže
- 4 kesice pudinga od vanile
- 12 kašika šećera
- 250 g biljnog margarina
- 500 g posnog šlaga
- kisela voda (za mućenje šlaga)
- 500 g ananasa
- 300 g višanja
- 100 g badema
Priprema kora
U veću činiju sipajte sve suve sastojke, zatim dodajte džem od kajsija i ulje. Postepeno dolivajte kiselu vodu i mešajte varjačom dok ne dobijete glatku, blago ređu smesu, sličnu onoj za patišpanj.
Od dobijene mase pecite četiri kore na 180 stepeni, oko 10 minuta po kori. Vodite računa da se kore ne presuše, jer treba da ostanu mekane.
Priprema fila
U 200 ml soka od pomorandže razmutite prašak za puding. Preostali sok sipajte u šerpu, dodajte šećer i zagrejte do ključanja, zatim zakuvajte puding. Kada se fil zgusne, sklonite sa ringle, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađeni puding dodajte biljni margarin i umutite mikserom dok ne dobijete gladak i penast krem.
Posebno umutite posni šlag sa kiselom vodom, tako da bude čvrst i postojan.
Slaganje torte
Na prvu koru nanesite žuti fil, rasporedite sitno seckani ananas i premažite slojem šlaga. Prekrijte drugom korom, ponovite postupak sa filom, a zatim dodajte višnje i šlag.
Isti redosled ponovite i sa trećom korom. Na četvrtu koru nanesite preostali fil, a celu tortu bogato premažite šlagom. Po vrhu pospite listiće badema.
Najvažniji korak
Tortu ostavite u frižideru najmanje 24 sata pre služenja, kako bi se svi slojevi lepo povezali i ukusi u potpunosti razvili. Tek tada će posna Moskva torta pokazati svu svoju raskoš.
Savršena za post, slavu ili posebne prilike i dokaz da posni deserti mogu biti jednako bogati i neodoljivi.
(Ona.rs)