DA SAČUVATE ZDRAVU PAMET: Ove zime jedite čokoladu, a pijte vino ili čaj!
Istraživački tim naučnika i nutricionista s Oksforda dokazao je da vino, čokolada i čaj povećavaju kognitivne funkcije mozga, jer su izuzetno bogati flavonoidima koji svojim antioksidativnim delovanjem povoljno utiču na ceo organizam
Tim stručnjaka s Oksfordskog univerziteta utvrdio je da neke vrste hrane i pića koje svakodnevno unosimo u organizam pospešuju rad naših vijuga. Istražujući delovanja flavonoida, biljnih supstanci kojima su bogate poslastice koje sadrže čokoladu, crveno vino i čaj, dokazano je da one veoma povoljno deluju na mozak.
- Takođe, dokazano je da se vino pokazalo najefikasnijim kod pacijenata koji su duže vreme uzimali namirnice bogate flavonoidima – piše “Journal of Nutrition”.
Flavonoidi su supstance isključivo biljnog porekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. Flavonoide u velikim količinama mogu se pronaći u pomorandžama i drugom južnom voću, ekstraktu biljke ginko, zelenom i belom čaju, tamnoj čokoladi, šparglama, anisu, ali i u ljusci crnog grožđa, odnosno crnom vinu.
Ove supstance imaju izražena antioksidativna svojstva, pa zato istraživači veruju da njihov povećani unos putem ishrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alchajmerove bolesti. Flavonoidi takođe redukuju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.
(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)