U INAT AFLATOKSINIMA: Život je moguć i bez mleka!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na testovima intolerancije na hranu skoro svaki rezultat pokaže da ljudi ne podnose mleko, a neke namirnice su i nekoliko puta bogatije kalcijumom, recimo peršun, suve smokve, susam i druge

Nakon svih ovih zastrašujućih priča o otrovnim supstancama u ishrani krava, utešno je znati da mleko zapravo i nije zdravo piti kada čovek odraste! Znate li još neku životinju u prirodi koja, pošto je prestala sa rastom, pije mleko, i to od druge životinje? To rade samo ljudi, kao i još štošta drugo besmisleno.

Doktorka Ana Gifing je specijalista antiejdž medicine, koja se bavi pravilnom ishranom i mnogima je pomogla da reše zdravstvene probleme. Prema njenim rečima, 1984. godine kod nas se učilo da se deci starijoj od tri godine ne daje kravlje mleko. Danas je i to promenjeno. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca smeju da piju kravlje mleko samo do prve godine života, jer je zabeležen porast različitih metaboličkih poremećaja.

Kalcijum

Kad je u pitanju korist koju nam donosi konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda, nema razloga da se pitate kako ćete unositi kalcijum, jer je suvi list peršuna više puta bogatiji ovim mineralom (100 ml mleka sadrži 106-114 miligrama kalcijuma, dok ga u suvom listu peršuna ima čak 1.470).

Uostalom, tu postoji još jedan problem. Kalcijum iz mleka ljudski organizam uopšte ne može da iskoristi!

Doktor Kembel sa Univerziteta Kornel tvrdi da je neprirodno piti kravlje mleko. Recimo, Azijati, Afrikanci, ljudi iz južne Evrope i Latinoamerikanci imaju problema sa varenjem laktoze. Nešto lakše je prerađuje želudac stanovnika severne Evrope.

Dok rastemo, priroda se postarala da u organizmu imamo enzime koji pomažu u varenju mleka. Čim prestanemo sa rastom, nemamo više ovih enzima ili ih imamo mnogo manje jer priroda kaže: "Sada vam mleko ne treba!"

Dr Kembel ističe činjenicu koje smo i sami svesni, ali je ignorišemo - beba treba da pije mleko žene, tele treba da pije kravlje. Mi smo jedina životinjska vrsta na Zemlji koja pije mleko druge životinje, i to kada prestane sa rastom. Kakva nelogičnost!

Šta nam to radi kravlje mleko?

Ako imate problema s varenjem, nadimanjem stomaka, dijarejom ili masnim naslagama, za to slobodno možete da okrivite konzumiranje mleka. Kada popijete mleko, vaše telo nema načina da ga svari, jer nema enzima. Zato ga skladišti, i eto viška kilograma. Proteini životinjskog porekla u našem organizmu prave kiselu sredinu. Da bi se ona neutralizovala, telo može da troši kalcijum iz kostiju. Tako se u kasnijim godinama mogu pojaviti simptomi osteoporoze.

Ideja da kravlje mleko predstavlja značajan izvor kalcijuma (za mnoge jedini izvor) jeste samo predrasuda, koja nema veze sa činjenicama. Ljudskom organizmu potreban je kalcijum za kosti, ali drugačije forme nego što je u mleku. Toliko je namirnica koje su nekoliko puta bogatije kalcijumom, recimo peršun, suve smokve, susam, leblebije itd.

Mlekom unosimo hormone životinja, što može da dovode do bolesti i veoma često do gojaznosti. U telu se tako stvara hormonalni disbalans.

Mlečni proizvodi

Kiselo mleko i sir su, prema rečima doktorke Gifing i pravilima hronoishrane, dozvoljeni. Imaju blagotovorno dejstvo na organizam zbog "dobrih" bakterija, ali ne zaboravite na to da su ovo mlečni proizvodi, koji sadrže mlečne masti i belančevine.

U svakom slučaju, kad god imate nedoumice po pitanju ishrane i načina života, uvek se obratite prirodi i njenim nepogrešivim pravilima i uradićete nešto dobro za svoje telo.

(Telegraf.rs / BizLife.rs)