Mediteranska kuhinja čuva mozak i srce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelovnik stanovnika Sredozemlja nije dobar samo za srce, već i za mozak, pokazalo je novo špansko istraživanje

Naučnici u Španiji pratili su više od hiljadu osoba šest i po godina i utvrdili da su učesnici istraživanja koji su bili na mediteranskoj ishrani, obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem, pokazali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne grupe koja je bila na ishrani sa manjim procentom masnoća.

- Utvrdili smo da mediteranska ishrana bazirana na maslinovom ulju može da smanji blage upalne promene u zidovima krvnih sudova, onih koje su povezane sa povećanim rizikom od vaskularnih bolesti i kognitivnih oštećenja – rekao je Migel Martinez-Gonzalez šef odeljenja preventivne medicine sa španskog Navara univerziteta.

U mediteranskoj ishrani nema prerađene hrane i loših masnoća, a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protivupalnim aktivnim materijama. Poznato je da ove namirnice pomažu u smanjenju rizika za nastanak vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu, kao posledice koje nastaju usled negativnog delovanja slobodnih radikala na naše telo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)