LOŠE SE HRANIMO: Svaki peti Srbin je debeo!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se hrane građani Srbije najbolje govori istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koje je pokazalo da je svaki drugi stanovnik Srbije prekomerno uhranjen, a skoro svaki peti gojazan

Nepravilana ishrana ima brojne posledice po zdravlje, a jedna od najčešćih je gojaznost, rekla je Tanjugu specijalista higijene u Institutu za jano zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Jelena Gudelj Rakić.

Ona je, povodom Međunarodnog dana hrane (16. oktobar) naglasila da je gojaznost i faktor rizika za nastanak mnogih bolesti kao što su šećerna bolest, infarkt, šlog, maligne bolesti.

A kako se hrane građani Srbije najbolje govori najnovije istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koje je pokazalo da svaki drugi stanovnik Srbije prekomerno uhranjen, a skoro svaki peti gojazan.

Oko 18 odsto dece i mladih od sedam do 19 godina je umereno gojazno i gojazno, a kako kaže dr Gudelj Rakić, poznato je da se kod onih koji imaju poremećaj uhranjenosti u detinjstvu, to nastavlja i u kasnijem životnom dobu.

Nepravilna ishrana, prema njenim rečima, ne dovodi samo do gojaznosti već se smanjuje unos važnih elemenata za normalno funkcionisanje organizma.

- Zdravlje ljudi zavisi od pravilne ishrane, koja podrazumeva ne samo pravilan odabir namirnica koje koristimo već i način njihove pripreme, kao i redovnost obroka u toku dana - naglasila je Gudelj Rakić.

Ona je ukazala da je za pravilnu ishranu najvažnije ne preskakati obroke, odnosno da su za dobro zdravlje potrebna tri obroka i dve užine u toku dana.

Iz ishrane treba izbaciti slane i slatke grickalice, beli šećer, gazirane i negazirane sokove, gotova jela, suhomesnate proizvode, punomasne sireve, kajmak, pavlaku, buter, majonez, kečap, a iz zamrzivača zalihe svinjskog mesa i lisnatog testa.

Dr Gudelj Rakić naglašava da u ishranu obavezno treba uvesti pahuljice, integralno brašno i testenine, crni hleb, integralni pirinač, proso, ječam, zatim pasulj, sočivo, grašak, boraniju, biljne čajeve, prirodne biljne začine kao što su bosiljak, mirođija, peršun.

Mesta na trpezi mora biti i za sveže voće i povrće, zatim posna mesa kao što su piletina i ćuretina bez kožice, riba, mleko i mlečni proizvodi sa manjim sadržajem masnoće, nerafinisana ulja.

Gudelj Rakić je naglasila da je važno i kako se namirnice pripremaju, da se izbegava prženje i pohovanje, a da se meso i povrće kuvaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)