SEZONA KESTENJA: Jesenja poslastica broj jedan
Pečenje kestenja, koje ovih dana imamo priliku da viđamo po ulicama, beleženo je još u starom Rimu, što znači da je ovaj delišes i u davnoj prošlosti bio omiljen deo jesenjih jelovnika
Sezona kestenja je već uveliko počela, a postoji mali milion razloga zbog kojih bi baš ovu poslasticu trebalo da konzumirate što češće.
Jedan plod kestena sadrži 53 odsto vode, belančevina i ugljenih hidrata, a glavni sastojak je skrob kojeg ima čak 44 odsto. Pored toga, izuzetno je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom, a sadrži i velike količine fosfora, kao i vitamina B kompleksa.
I dok se ranije ova namirnica, koja vodi poreko iz Kine, pekla i kuvala, danas se koristi kao dodatak mnogim jelima i ukusnim poslasticama, počev od kolača pa do slanih recepata. Kesteni koji se peku imaju mnogo veću energetsku vrednost od onih koji se kuvaju, a zbog velike količine skroba koje sadrži može se sitniti i ujedno mešati sa pšeničnim ili kukuruznim brašnom zarad pravljenja hleba, testenine, kolača i ostalih peciva.
Miris pečenog kestenja ovih dana imamo priliku da osetimo tokom svake šetnje gradom, s obzirom da se praktično svuda nalaze ulični prodavci ovog preukusnog, ali pre svega zdravog delišesa. Eto prave prilike da se sledeći put zaustavite i poslužite ovim ukusnim plodom jeseni.
(T. M.)