Ovako ćete spremiti najukusnije slavsko žito za Svetog Luku: Nema ko ga neće pohvaliti, trik je samo u jednom

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra slave Svetog apostola i jevanđelistu Luku, poznatog kao zaštitnika lekara, umetnika i svih onih koji svojom rečju i delom leče dušu. Za ovaj praznik, kao i za svaku krsnu slavu, slavsko žito zauzima posebno mesto na trpezi, simbolizuje večni život i nadu u vaskrsenje.

Ako želite da ove godine pripremite žito koje će mirisati na toplinu doma, ali imati i dašak novog, ovaj recept sa medom i bademima je pravi izbor. Hrskavo, mirisno i nežno slatko, oduševiće i najzahtevnije goste.

Potrebno je:

  • 300 g bele pšenice
  • 250 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenih badema
  • 70 g grožđica
  • 50 g meda
  • prstohvat cimeta

Priprema:

Pšenicu dobro očistite i operite, pa stavite u veću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte dok ne proključa, zatim procedite i ponovite postupak još tri do četiri puta — tako će se ukloniti svaka gorčina i pšenica će biti savršeno meka.

Tokom poslednjeg kuvanja, ostavite pšenicu da se malo prohladi, pa je procedite dok je još mlaka. Zatim je izblendajte ili sameljite tako da zrna ostanu blago krupna, da se oseti tekstura.

Dodajte mlevene orahe, bademe, cimet, med i grožđice, pa sve lepo sjedinite dok ne dobijete glatku, mirisnu smesu. Po želji, možete odozgo posuti mlevenim orasima, listićima badema ili rendanom koricom limuna.

Ako želite intenzivniji ukus, pšenicu možete kuvati u vodi u koju ste dodali kašiku meda ili par karanfilića. Žito se čuva u frižideru i što duže odstoji to je ukusnije i punije.

Prijatno i srećna slava!

(Ona.rs)