Narodna verovanja na osnovu kojih se predviđao pol bebe: Istina ili mitovi?

N. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Verujete li medicini ili pričama od davnina?

Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnoge priče i narodna verovanja tvrde da je predviđanje pola bebe moguće samo na osnovnu simptoma jutarnje mučnine, žgaravice ili nivoa krvnog pritiska.

Međutim, hajde da zajedno pogledamo u šta su verovale naše bake, a šta kaže nauka.

1. Žudnja za slanim ili slatkim

Mit:

Narodna verovanja tvrde da žene koje nose devojčicu imaju potrebu za slatkišima poput čokolade, pecivima, sokovima i voćem, dok one koje nose dečaka žele slanu hranu poput mesa, sira i drugih oblika proteina.

Realnost:

Žudnja za hranom može biti povezana sa hormonalnim skokovima ili promenama u načinu na koji telo apsorbuje hranljive materije tokom trudnoće.

Foto: Shutterstock/Ilistracija

2. Gorušica i jutarnja mučnina

Mit:

Stalna ili intenzivnija žgaravica je znak da ćete roditi devojčicu - i to devojčicu sa bujnom kosom! A ako imate odsustvo ovog simptoma, očekujete dečaka.

Realnost:

Hormoni podstiču vaše telo da uspori varenje i bolje apsorbuje hranljive materije. Osim toga, pritisak rastuće materice na stomak takođe izaziva žgaravicu.

Mit:

Ako patite od mnogo jutarnjih mučnina i osećate se loše, imaćete devojčicu. U suprotnom je u pitanju dečak.

Realnost:

Ova priča zapravo ima neke temelje u medicini. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između teške jutarnje mučnine, nazvane hiperemesis gravidarum (HG) i veće verovatnoće da se rodi devojčica. Medicinski stručnjaci nisu utvrdili tačan uzrok jutarnje mučnine, ali mnogi ga povezuju sa višim nivoim hCG-a (humanog horionskog gonadotropina) i estrogena.

3. Kosa, nokti i akne

Mit:

Ako primetite da su vam kosa i nokti lomljivi, suvi i tanki - zdravo, devojčice! Ako vam kosa, koža i nokti sijaju - zdravo, dečače!

Realnost:

Ako doživljavate taj "trudnički sjaj", možete zahvaliti svojim hormonima i povećanom protoku krvi. Kao rezultat, vaša koža izgleda punije i glatkije, a kosa je sjajnija i jača.

Mit:

Dakle, ako imate masnu kožu dok ste trudni, da li je to dečak ili devojčica? Bubuljice su znak devojčice, dok je čista koža predikcija za dečaka.

Realnost:

Više hormona tokom trudnoće znači više proizvodnje sebuma, a sebum je ulje u koži koje je povezano sa aknama. Dakle, hormoni mogu izazvati dodatne bubuljice na licu tokom trudnoće, bez obzira na to da li nosite dečaka ili devojčicu.

Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

4. Položaj bebe

Verovatno najpoznatija priča "starih žena" za predviđanje pola je ona zasnovana na tome kako nosite svoju bebu.

Mit:

Ako nosite visoko, to je znak da imate devojčicu. A ako nosite niže, bliže karličnoj kosti, to je mali dečak.

Realnost:

Položaj vaše bebe je povezan sa veličinom i položajem vaše materice. U ranoj trudnoći, vaša materica će biti niže u stomaku; kako materica počne da se širi, ona će se penjati više i ići ka napred.

Foto: Shutterstock

5. Promene u stopalima i veličina grudi

Mit:

Ako vam stopala ne otiču u pitanju je devojčica, a ako ste naduveni toliko da vam treba novi broj obuće u pitanju je dečak.

Realnost:

Otok je veoma čest u trudnoći i može se pojaviti u gležnjevima, nogama i stopalima, a uzrokovan je dodatnom tečnošću i pritiskom rastuće materice

Mit:

Ako vam grudi postanu punije, ali ostanu proporcionalne vašem obliku tela, to je devojčica. A ako vaše grudi postanu veoma velike i teške, posebno za vaš oblik tela, u pitanju je dečak.

Realnost:

Grudi rastu i menjaju se tokom trudnoće. U početku, hormoni poput estrogena i progesterona će uzrokovati rast vaših grudi, a kasnije će nastaviti da se menjaju kako počnete da proizvodite mleko, prenosi "Pampers".

(Ona.rs)