Koliko dugo vaskršnja jaja smeju da stoje na stolu i da li su bezbedna za jelo?
Zbog toplog vremena, treba posebno voditi računa
Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i ulepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?
Čak i da razmenite jaja, sigurno je da će vam neka ostati čak i po nekoliko dana po završetku vaskršnjih praznika. Da li je bezbedno jesti ih i gde treba da ih držite?
Prema rečima Veronike Fafle koja radi u Upravi za hranu i lekove, tvrdo kuvana jaja je bezbedno jesti "ako su ohlađena u roku od dva sata posle njihovog kuvanja", piše "Southern living".
Međutim, prema FDA (Uprava za hranu i lekove SAD), bakterije mogu da počnu da se razmnožavaju ukoliko jaja stoje na sobnoj temperaturi posebno ako su ljuske napukle. Preporuka je da se jaja čuvaju i jedu sedam dana po njihovom kuvanju, a mogu se čuvati u frižideru sa ili bez ljuske, svejedno je. Ukoliko ne želite da ih držite u frižideru, onda jaja sa ljuskom zatvorite u posudu sa hermetičkim poklopcem i van frižidera ili ih jednostavno držite u "otvorenoj" posudi.
Ono što se ne preporučuje jeste da ih zamrznete, bez obzira da li su u ljusci ili ne jer neće imati dobar ukus: postaće vodenasta jaja dok će belanca biti tvrda.
(Ona.rs)