Jelovnik za Veliki petak: 3 posna obroka koja će oduševiti i najprobirljivije, brzo, lako i ukusno
Pravoslavni i katolički vernici sutra obeležavaju Veliki petak, dan za koji se vezuje farbanje jaja, ali i za koji je karakteristična posna trpeza. Na ovaj dan se uzdržavamo do mrsne hrane i pića, pa je zato jelovnik nešto drugačiji.
Ovo je ujedno i pretposlednji dan Vaskršnjeg posta, a u nastavku vam dajemo ideju za jelovnik za Veliki petak i kako na najbrži način da zadovoljite želje i ukuse ukućana.
Mekike
Sastojci za mekike:
- 200 ml mlake vode
- 350 g brašna
- kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja za testo
Priprema mekika:
U mlaku vodu razmutite kvasac, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje oko 10 minuta.
Dodajte prosejte brašno, pa dodajte u činiju sa kvascem, potom dodajte ulje, ostatak soli i šećera i sve dobro promešajte i zamesite. Kad dobijete glatko testo, pokrijte krpomn i ostavite da nadođe, oko pola sata.
Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo oklagijom.
Secite oblik mekika po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu. Kada mekike budu gotove, ređajte ih na ubrus kako bi se ocedile od ulja.
Mekike su spremne, uživajte!
Pečeni šaran sa rižotom od povrća i salatom
Sastojci za pečenog šarana:
- 8 kriški šarana
- 150 grama pirinča
- Kesa povrća
- Maslinovo ulje
- 200 g prezli
- Začini
- Sveža zelena salata
- Svež limun
Priprema pečenog šarana:
Ribu ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa potom dobro usolite, uvaljajte dobro u prezle, stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 45 minuta ili sve dok ne dobije zlatnu boju.
Za to vreme, obarite pirinač, procedite ga i ostavite sa strane. Povrće iz kese stavite da dinstate nekoliko minuta, ne treba mu mnogo, pa kada bude gotovo dodajte mu prohlađeni pirinač i začine po želji.
Ukoliko volite, možete dodati malo i kuvanog paradajza.
Kada šaran bude gotov, izvadite ga iz rerne i poslužite uz prilog.
Prijatno!
Kuglice od oraha i urmi
Sastojci za kuglice od oraha i urmi:
- 100 grama mlevenih oraha
- 200 grama urmi
Priprema kuglica od oraha i urmi:
Urme očistite od koštica, dobro ih izblendirajte, pa dodajte orahe i blendirajte dok se masa lepo ne sjedini. Gotovu smesu oblikujte u kuglice, stavite u papirne korpice pa u frižider, da se lepo stegnu.
Taman će biti gotove posle običnog ručka, da se osvežite zdravim desertom bez šećera.
(Ona.rs)