• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučite da volite sebe u digitalnom dobu koje nam nameće lažno savršenstvo i nerealne životne standarde

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučite da volite sebe van virtuelnog identita i zapamtite da samo vi određujete svoju vrednost

  • 0
Maska za oči, maska za spavanje Foto:Shutterstock

Društvene mreže, to moćno sredstvo koje nam omogućava da se povežemo sa prijateljima i porodicom, iznesemo svoje mišljenje i proširimo svoje znanje, ukorenile su se u našoj svakodnevici. Iako je internet stvoren sa namerom da se čovečanstvo edukuje i informiše, znate kako kažu - "put do pakla popločan je dobrim namerama".

Društveni mediji igraju važnu ulogu u održavanju povezanosti sa društvom, ali su nam takođe nametnuli posledice u vidu negativnog uticaja - kad pričamo o slici koju imamo prema našem telu, umanjenom samopoštovanju i poremećenom opštem blagostanju.

Nekada davno gledali smo slavne ličnosti kad se prikazuju na TV-programu ili u bioskopu; čitali o o njima jednom nedeljno u raznim magazinima, i pomalo im "zavideli". "Zašto ona ima tako lepe zube", "zašto baš taj par ima ogromnu vilu, dok ja živim u 50 kvadrata" ... Danas smo svakodnevno izloženi takvom sadržaju. I to ne samo od strane poznatih ličnosti, već i naših prijatelja, poznanika, kolega, komšija.

Odjednom svi imaju savršen osmeh, savršeno telo, savršenu porodicu i savršen posao. Ma nije li to jedan savršen život? Nije. Ali naš mozak često ne ume da percepcira stvarno od nametnutog.

Na sreću, postoje načini za borbu protiv štetnih fizičkih i mentalnih efekata povezanih sa prekomernom upotrebom društvenih medija.

Evo nekoliko načina da volite sebe u digitalnom dobu lažnog savršenstva.

Prioritizirajte vaše blagostanje

Dovoljno je teško redovno praktikovati ljubav prema sebi, a društveni mediji nam dodatno inhibiraju sposobnost da vidimo sebe onakvim kakvi zaista jesmo. Odnosno, samo ako to dozvolimo.

Voleti sebe uključuje odvajanje vremena za brigu o svom umu, telu i duhu, kako na mreži, tako i van mreže. Kada uključite samoljublje u svakodnevnu rutinu, možete stvoriti pozitivnu sliku o sebi i osećati se prijatno u svojoj koži, bez potrebe da se oslanjate na validaciju drugih.

Umesto da se fokusirate na broj lajkova, komentara i retvitova koje dobijete, prebacite "loptu" na teren blagostanja.

Sredite svoj profil

Pratite pozitivne naloge koji vas motivišu i inspirišu da budete najbolja verzija sebe.

Nasuprot tome, prestanite da pratite sve naloge koji podstiču samopoređenje ili čine da se osećate obeshrabreno i nesigurno.

Slikajte više selfija

Istraživanja pokazuju kako slikanje selfija može da dovede do većeg samopoštovanja, zato zgrabite telefon i nasmešite se kameri. Zatim podelite svoje selfije na mreži ili ih zadržite za sebe. Kako god bilo - divite se sebi.

SELFIE Foto: Shutterstock

Zapišite šta volite kod sebe

Odvojite vreme da zapišete listu svih stvari koje volite kod sebe, kao što su vaši talenti, dostignuća ili fizički atributi.

Zadržite tu listu i vraćajte joj se u danima kada vam je potrebno povećanje samopoštovanja.

Privremeno se isključite

Često smo toliko uhvaćeni u onlajn svet da zaboravljamo šta znači istinski živeti svoje živote. Odlazak na digitalnu detoksikaciju ume biti težak, posebno u društvu koje pridaje tako veliku vrednost društvenim medijima, ali pauza može da vam pomogne da otkrijete nove načine da se osećate uvaženo i dostojno.

Otkrićete da ćete, kada ostavite uređaj, bolje spavati noću i imati više vremena da radite stvari koje vas istinski čine srećnim.

Ograničavanje vremena ispred ekrana vam omogućava da se odvojite od svog virtuelnog identiteta, oslobodite se društvenih pritisaka i procenite svoje navike na društvenim mrežama iz nove perspektive.

Naravno, ne morate naglo da prestanete. Počnite tako što ćete prvo smanjiti broj sati, a potom se prebacite na dane.

Poželjno je da dođete u fazu kad ste slobodni da ostavite svoj uređaj kod kuće i u potpunosti uživate u sadašnjem trenutku.

Ne poredite se sa drugima

Samopoređenje je neizbežno – posebno kada se čini "da svi ostali žive život bolji od vašeg". Međutim, važno je zapamtiti da su društveni mediji mesto na kojem se ljudi prikazuju u najboljem mogućem svetlu. To nije tačan prikaz stvarnosti, već skup najidealizovanijih aspekata naših života.

Umesto da se poredite sa onima koje vidite na mreži, odvojite vreme da prepoznate i prihvatite sopstvenu vrednost.

Počnite sa pozitivnim govorom i mislima; iako zvuči šašavo, govorite sebi "ti vrediš", "tvoj život je lep", "ti možeš da ostvariš svoje ciljeve" ...

Kad negativne misli naiđu, podsetite se: samo vi definišete svoju vrednost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vanja Vulin Ivošević: Slikanje je igra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka