• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Besplatni kurs samoodbrane za dame u organizaciji najvećih tekvondo šampionki: Evo šta možete očekivati

Vreme čitanja: oko 2 min.

U klubu su nas dočekala dobro poznata lica u svetu ovog sporta, a onda su i pokazali zašto vredi pohađati ovaj kurs

  • 0
Tekvondo Galeb Foto: Nikola Anđić

Ukazujući na zabrinjavajuću statistiku da je svaka treća žena u Srbiji izložena nekom obliku fizičkog nasilja, a da svaka četvrta doživi pretnju nasiljem, najtrofejniji tekvondo klub "Galeb" održao je prvi u nizu besplatni kurs samoodbrane za dame i najavio besplatnu obuku koja će trajati od sedamnaestog juna do prvog jula.

Kurs samoodbrane su vodile najveće tekvondo šampionke Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Nadica Božanić, Vanja Stanković, Nađa Savković i Andrea Bokan predvođene trenerima Milanom Milovanovićem i Urošem Todorovićem.

Naša ekipa prisustvovala je demonstraciji treninga koje će sve dame imati priliku da rade u pomenutom periodu trajanja kursa, a malo je reći da ovo zaista deluje kao veština koju vredi naučiti.

Gledajući grupu veštih tekvondo-majstora, koji demonstriraju različite situacije, poput napada na ulici, jedna osoba imitirala je izvedbu napadača nad žrtvom, dok je druga osoba primenjivala jasne pokrete koji oslobađaju od napadača.

Mogli smo da slušamo i kratka, ali jasna objašnjenja trenera koji je pokazivao vežbe i govorio kako treba ići sa pretpostavkom da je napadač jači, ali upravo zato određeni pokreti, položaji i način udarca i suprotstavljanja mogu osloboditi napadnutu ženu. Dotakli su se situacija poput hvatanja za kosu, ruke, odeću, a svaki potez u svrsi samoodbrane bio je jasno definisan zašto je najbolja reakcija za dati trenutak.

- Sve je ovo veoma važno za sve žene. Vrlo sam srećna što imaju priliku da nauče jedan viši nivo samoodbrane koji će im služiti u nemilim situacijama. Pored znanja, ovo je fantastično iskustvo i zbog ljudi koji su ovde i dobre jedne energije - govori za nas šampionka Milica Mandić.

Kako trener Uroš Todorović navodi, treba brinuti o našim damama, jer se nažalost ružne stvari dešavaju i nasilja je sve više.

- Zato se naš klub odlučio za ovakvu akciju. Tu smo da pomognemo devojkama, ali i uopšteno ljudima bez obzira da li se bave sportom ili ne, jer nudimo sada ovakvu obuku. Mislim da je dobro za svakoga da poznaje barem osnove samoodbrane. Interesovanje za tekvondo je poraslo, naročito nakon svetskog prvenstva u Beogradu, stoga, osmislili smo besplatne kurseve obuke ovog tipa: jedan za mališane, drugi za žene - rekao nam je trener Uroš Todorović.

Tijana Bogdanović nam je takođe nešto više rekla o samom kursu, ali i zašto je od značaja za žene ovakva vrsta obuke:

- Ovo je jako bitno. Sve više žena doživljaju neki vid nasilja ili obračuna i to na ulicama. Tekvondo nudi pre svega fizičku, a onda i mentalnu spremu za takav obračun, propraćeno samopouzdanjem. Mi na polaganju moramo da znamo i tehnike samoodbrane, dakle, tekvondo je i više nego korisna disciplina. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milica Mandić i Tijana Bogdanović u divnoj ulozi: Tekvondo klub Galeb upoznao najmlađe sa šampionima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka