• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imamo sve što je potrebno da vršimo promene: Brankica Janković o unapređenju ekonomske inkluzije žena u Srbiji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za ženu je najvažnija usklađenost privatnog i poslovnog života u trenutku kada stižu deca

  • 0
Brankica Janković Foto: Dejan Živadinović

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Impakt Hub pokrenuli su četvorogodišnji projekat “Ona zna – ekonomsko osnaživanje žena”, koji je usmeren na podršku ženama u Srbiji da ostvare svoje pune potencijale i tako doprinesu zajednicama u kojima žive.

Pored toga što žene u Srbiji predstavljaju neiscrpnu snagu istrajnosti, inovacija i potencijala, u mnogim ruralnim sredinama, žene se suočavaju sa preprekama koje onemogućavaju njihovo učešće u ekonomskom napretku društva.

Tim povodom, Amerčka privredna komora (AmCham) predstavila je rezultate studije koja se bavila politikama osnaživanja žena, inicijativama i izazovima u kompanijama, dok je SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu, prezentovala istraživanje sa ženama i poslodavcima u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

U uvodnom obraćanju Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, govorila je o neophodnim promenama koje je potrebno izvršiti za poboljšanje položaja žena, na njihovu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje, posebno mladih i žena iz ruralnih područja.

- Imamo sve što je potrebno da vršimo promene. Imamo pravni okvir. Imamo spremnost poslovne zajednice u Srbiji. Imate biznis zajednicu na svojoj strani, dakle svi mi želimo tu promenu. I imamo polazne osnove, već imamo puno podataka, a i neke od podataka čućemo i u nastavku ove konferencije kao deo rezultata ovog vrlo važnog projekta od kojeg imamo solidne očekivanje da će doprineti značajnoj promeni koja je već negde u jeku. Jer, bez obzira što sam najpozvanija da kažem da se žene i dalje suočavaju sa mnogobrojnim izazovima na tržištu rada, ne bi bilo nikako istina, ne samo na tržišta radu i u životu, izvinite, ne bi bilo nikako istina kada ne bih rekla da mi zaista imamo velike pomake - rekla je poverenica i dodala:

- Uostalom, pogledajte koliko je samo danas sa nama izuzetnih žena i koliko je žena zaista i na pozicijama odlučivanja, daleko od dovoljno, ali sigurno mnogo drugačije nego pre samo nekih 10, 20, 30 godina. I meni je dugo trebalo vremena da osvestim činjenicu da bez obzira što pre nekih 30, 40, 50 godina je ta rodna ravnopravnost bila proklamovana kao deo našeg sistema, deo naših vrednosti, ipak je to daleko bilo od situacije u praksi. Ipak ste imali zanemarljivo mali broj žena na pozicijama odlučivanja, tokom čitavog perioda trajanja upravo tog društva, države, u krajnjem slučaju, mislim na prethodnoj socijalističku državu, socijalistički sistem državnog i društvenog uređenja, sporadično biste naišli na žene na pozicijama odlučivanja. Taj stakleni plafon funkcionisao je gotovo perfektno. Danas je, zaista, u velikoj meri napuknuto, naprsnulo je na mnogim mestima.

Trenutak kada ženi treba najviše podrške

Novi fenomen, prema rečima Brankice Janković, koji je prilično čest, jeste fenomen polomljenih lestvica, a to je onaj trenutak kada se žena u karijeri suoči sa barijerom koja joj napravi neophodnost u sklapanju privatnog i poslovnog života, dakle onog trenutka kada stižu deca u naš život i kada joj zapravo sve pozicije koja je dostigla radom stanu, zamrznu se sa, zaista, velikim pitanjem da li će se nastaviti.

- Tu je najvažnije polje za delovanje poslovne zajednice. Tu je najvažnije da imate inkluzivno liderstvo, da imate lidere u kompanijama spremne da osveste da je to trenutak kada ženi najviše treba podrške i kada zapravo treba ne samo ženi, treba i muškarcima, ali i više ženama, jer u privatnom životu nismo dostigli tu ravnopravnost i ravnopravnu raspodelu neplaćenog rada.

Tako da je tu ključan trenutak da se uključe kompanije i da ne zanemaruju sve one ljudske i životne probleme, jer su se vremena danas promenila, ne možete se oslanjati na porodicu promenjene strukture, porodice promenjene, demografske strukture; kompanije moraju zauzeti mnogo važnije mesto i u tom smislu je zaista velika sreća kada vidite da postoji ta spremnost. U krajnjem slučaju profit ima svoje pravila, mogli bi da kažu "pa nas to uopšte ne zanima", ali opet, srećom, imate poslovno zajednicu koja je svesna da sigurno neće moći da nastavi da dalje ostvaruje poslovne rezultate ako ne promeni politike koje su štetne u poslovnim zajednicama - istakla je.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je naglasila da predrasude ostaju najveći problem. Predrasude i stereotipi izuzetno dobro funkcionišu, a svetska anketa kaže da više od 40 odsto svetske populacije i dalje veruje da su muškarci bolji rukovodioci. Kada govorimo o zaradama, najveće razlike su paradoksalno kod visoko obrazovnih žena koje imaju za četvrtinu niže zarade od muškaraca sa istim nivoom kvalifikacija.

Promena kulture i perspektive u obrazovanju

Prema rečima Brankice Janković, u Srbiji više od 51 odsto stanovništva čine žene, ali mnoge od njih nisu ostvarile svoj puni potencijal. Statistike nigde nisu ohrabrujuće, ali to ne sme da nas zaustavi.

Kao najvažnije na putu promena poverenica je istakla obrazovanje i promenu poslovne klime, koje će se sigurno u značajnoj meri preliti na opštu društvenu klimu.

- Dakle, promenite perspektivu, potrudite se i danas je zaista vreme da promenimo ono da se sve stvari mogu rešiti, da je uspeh neizbežen ako imate pravog čoveka na pravom mestu, kako ćemo to da kažemo, sve se može promeniti ako imate pravu ženu ili pravog čoveka na pravom mestu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Devedeset odsto njih nema vlasništvo nad zemljom": Brankica Janković ZA o položaju žena sa sela:

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka