• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lutka Barbi koja je putovala u svemir biće predstavljena na izložbi u Londonu

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lutka sa likom prve evropske žene komandanta Međunarodne svemirske stanice Samante Kristoforeti, provela je sa njom šest meseci u orbiti oko Zemlje

  • 0
Barbie u svemiru Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Barbika koja je bila u svemiru biće prvi put izložena javnosti u okviru predstojeće izložbe Muzeja dizajna u Londonu povodom obeležavanja 65. godišnjice svetski poznatog brenda lutaka.

Lutka sa likom astronauta Evropske svemirske agencije (ESA) i prve evropske žene komandanta Međunarodne svemirske stanice (ISS), Samante Kristoforeti, provela je sa njom šest meseci u orbiti oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) 2022. godine, prenosi BBC.

U aprilu 2022, Kristoforeti se vratila na ISS za svoju drugu misiju, Minerva, i tokom misije je izvela svoju prvu svemirsku šetnju, postavši prva Evropljanka koja je to učinila, navodi ESA.

Tokom svog boravka u orbiti, odgovarala je na pitanja pet mladih devojaka, uključujući i zašto je želela da postane astronaut, a video snimci razgovora biće prikazani na izložbi.

- Mislim da je veliko dostignuće za celokupni tim što će ova Barbi lutka biti izložena i mnogo više ljudi će je videti na ovoj izložbi-  rekla je Kristoforeti (47), koja je bivši borbeni pilot italijanskih vazduhoplovnih snaga.

Kompanija igračaka Matel, koja proizvodi Barbi, i ESA, su lansirale Barbi lutku Samanta Kristoforeti 2021. godine povodom Svetske nedelje svemira, s ciljem da se devojčice podstaknu da postanu "sledeća generacija astronauta, inženjera i svemirskih naučnika", navodi ESA na zvaničnom sajtu.

Kristoforeti je prva evropska žena komandant ISS-a, a Barbi je dizajnirana da liči na nju kao deo zajedničkog napora sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) da inspiriše sledeću generaciju svemirskih putnika. Mattel je napravio jednokratnu lutku koja liči na Kristoforetija 2019. godine, u čast astronauta. Verzija lutke je puštena u prodaju 2021. a  Barbi je odvedena na parabolički let nulte gravitacije.

Izložba u Muzeju dizajna, biće otvorena 5. jula 2024.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka