• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo su "Borbene Čolite": Bolivijske autohtone rvačice koje se bore za rodnu, rasnu i klasnu ravnopravnost

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Boliviji, čolita rvačice izazivaju stereotipe u suknjama. Ovo je priča o autohtonim ženama plemena Ajmara i Keča koje nose prepoznatljivu odeću Čolita tokom svojih borbi

  • 0
Borbene Čolite Foto: Profimedia

"Borbene čolite" su grupa žena, rvačica koje nastupaju u El Altu u Boliviji. One su deo rvačke grupe pod nazivom "Titani prstena", koja uključuje i muške i ženske rvače koji zajedno nastupaju u borbama.

Ideja o uključivanju rvačica, zapravo je u početku bio manevar za publicitet, koji je potekao od Huana Mamamija, rvača i predsednika ove grupe, kako bi privukli što veći broj gledalaca, ali je pokret vremenom prerastao u  borbu za rodnu i društvenu ravnopravnost jer su Čolite autohtoni narod Južne Amerike, a ove rvačice ga predstavlaju u ringu obučene u tradicionalne višeslojne suknje, sa tipičnim pletenicama u kosi i prepoznatljivim šeširom.

Polonija Ana Čoke Silvestre, poznatija po umetničkom imenu Karmen Rosa, bila je jedna od prvih bolivijskih rvača. U vreme kada je ABC sa njom radio intervju 2019 godine, imal je 49 godina, već je bila baka i za razliku od mnogih oskudno obučenih američkih rvača u spandeksu, ona takmičila u plisiranoj suknji, šalu i šeširu sa pletenicama - prepoznatljivom odećom "čolita" - autohtonih žena Ajmara i Keča.

Borbene Čolite Foto: Profimedia

Ova Čolita se jasno deklarisala da se takmiči samo zbog sporta, već i zbog cilja - borbe protiv kulture mačizma i nasilja nad ženama koje je rasprostranjeno u njenoj zemlji.

- U suštini muškarci nisu želeli da se rvamo - rekla je Rosa, koja je poznata i kao "La Kampoena: Šampion": - Kada su naše sestre Ajmara, žene poput nas pitale:" Zašto?" dobile su dogovor: "Jer je ovaj sport za muškarce!",

I tada je krenula promena. Pre oko 25 godina, žene su u početku bile uključene u ove rvačke "emisije" samo kao kao sporedne atrakcije, ali su brzo postale toliko popularne da su postale glavne zvezde. Četvrt veka kasnije, Čolite poput Rose, tri dana u nedelji u gradu El Alto, u blizini glavnog grada Bolivije, La Paza, bore u ringu na događaju koji je hit među lokalnim stanovništvom i vrhunska turistička atrakcija.

Kao WWE ili meksičko rvanje (zvano "Lucha libre"), sve je to deo šoua, i u pitanju su trenirane izvođačice, koje počinju obuku sa već 15 godina, a sama "predstava" obično ima zaplet teatralne borbe između "dobrih" i "loših" karaktera.

U svom skromnom domu, Rosa je u vreme intervjua pokazala razne isečke iz novina i časopisa koje je godinama skupljala o svojim rvačicama, iz medija poput National Geographic, nemačkih novina Die Zeit, kao i nagrađenog dokumentarca o njoj.

Pionirka u rvanju u Boliviji, objasnila je da je kao dete, sa roditeljima pohađala rvačke mečeve i razvila ljubav prema ovom sportu i vidu "umetnosti", kako ga naziva, ali da nikada nije mislila da će i sama biti u ringu, a kamoli aktuelna šampionka Bolivije. Iako je već postala majka dvoje dece, ipak se odlučila da počne da trenira. A kada je promoter rvanja Huan Mamani najavio da će muškarci i žene da treniraju zajedno, pojavio se veliki otpor.

- Muškarci, rvači su rekli da su žene za kuhinju in išta više. Tada sam rekla sebi: "Pokaži im šta možeš, pokaži im da žene to mogu!" Od tada je (2001. godine) Karmen Roza nastupala širom sveta, u SAD, Engleskoj, Argentini i šire - ističe sa ponosom.

Iako nekome sa strane ovaj vid rvanja može da izgledati samo kao zabava i igra, zahvaljujući svom nastupu u ringu ove žene se bore protiv stereotipa o polu, rasi i klasi. Ovo je izuzetno važna poruka u Boliviji gde je nasilje nad ženama je široko rasprostranjeno, a prema nacionalnom institutu za statistiku, sedam od 10 bolivijskih žena izjavilo je da su doživele neki oblik nasilja, dok je vlada u jednom trenutku tokom 2019. godine proglasila rodna ubistva nacionalnim prioritetom broj jedan jer je broj femicida – ubistava žene od strane muškarca – u prvoj polovini te godine bio - jedna žena na dva dana.

Čolita rvanje naglašava otpor nasilju koje ih okružuje i bori se protiv rodnih stereotipa, kao i diskriminacije sa kojom se autohtone žene u Boliviji već dugo suočavaju. Njihova važnost je u tome i što posle svake predstave nedeljom, čolita rvačice podučavaju  lokalne žene koje prisustvuju mečevima različitim pokretima samoodbrane.

Borbene Čolite Foto: Profimedia

Nažalost, posmarane samo kao siromašni migranti koji su se doselili u gradove, godinama su Čolite i druge domorodke tretirane kao građani drugog reda, čak im je bilo zabranjeno da dolaze na određena javna mesta. Domorodački građani su se suočavali sa diskriminacijom i nisu stekli pravo glasa sve do 1952. Reč "cholita", inače, potiče od pežorativnog španskog izraza za domorodačku osobu „chola“, i od tada je ponovo korišćena i sa ponosom je koriste mlađe generacije.

- Bilo je dosta osnaživanja Čolita u La Pazu. Pre 30 godina, ove dame su imale samo dve uloge u društvu: da budu spremačice ili dame koje prodaju stvari na ulici. Ali sa revolucijom kulture i novom generacijom otvorenog uma u ​​Boliviji, sada imamo i "cholita" političare, "cholita" novinare, "cholita" planinske vodiče i sve ostalo - objasnio je Denis Sanjines, organizator "Čolita rvanja", ogranka Bolivijskog udruženja za rvanje.

Uprkos tome što je u penziji, Karmen Roza koristi svoju lokalnu slavnu ličnost kao politički aktivista i govori protiv nasilja poslednjih nedelja. Ipak, rvanje će uvek biti njena prava strast. Kaže da joj je to otvorilo vrata - i pomoglo da podigne status žena u njenoj zemlji.

- Karmen Rosa je borac u ringu, ali sve žene su borci van ringa - objašnjava i zaključuje: - Borimo se u svakodnevnom životu, da svoju decu iznesemo napred, da napravimo jedan korak napred. Uvek se borimo!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nova "kraljica" MMA kaveza: Marina Spasić kreće u misiju zvanu UFC

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka