• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Marija je najhumanija žena u Srbiji: "Ceo život se borim za pravdu, a onda dobijem otkaz, to je bio pokretač"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Marija Lakić je dvostruka dobitnica nagrade "Najhumanija žena godine", osnivačica Udruženja "Žena uz Ženu" i "Heroine", inovator, humanitarac i borac za ženska prava

  • 0

Jezik i istorija uverili su nas da je hrabrost viteška osobina koja se većinski vezuje za muški rod, dok empatija i solidarnost pripadaju nama - ženama. Međutim, pitam se, ima li šta hrabrije od saosećanja, požrtvovanosti, majčinstva, ranjivosti? Vekovima unazad žene su živele po šablonu i nametnutim normama, okovane stigmom i stegama koje su zabranjivale da potražuju ista prava. A onda smo pre sto godina "razbile" okove tradicije stare hiljadama godina, pokazavši da smo snažne, svoje i genijalne - svakako lepši, ali često i jači pol.

Postale smo pionirke u mnogim sferama, prestavši da budemo "skrivena ruka" muške genijalnosti - one koje su, poput Milene Ajnštajn, morale da "obuzdaju" svoj intelekt i puste muža da "ukrade" svu pozornost. Rekle smo "dosta je" i okrenule se jedna drugoj - pruživši ruku samilosti, pokazajući put. Našim sabornicama iz 20. veka dugujemo slobodu koju danas živimo.

Uvodnu reč završiću zahvalnicom Klari Cetkin, Gloriji Steinem, Marti Gelhorn i mnogim drugim ženama koje nisu želele da žive iza kulisa, već su se borile za prvi red u svom životu.

Današnji razgovor vodim sa ženom na koju bi naše prethodnice bile ponosne - Marijom Lakić, dvostrukom dobitnicom nagrade "Najhumanija žena godine", inovatorkom, filantropom, borcem za ženska prava i, čuveno, "bolje sutra".

"Žena uz ženu" i "Heroine"

Marija Lakić je, zajedno sa još jednom inspirativnom ženom Anom Dornik, osnovala Udruženje "Žena uz ženu" sa ciljem da osnaži sve žene koje se bore sa karcinomom dojke, ali i da inspiriše zdrave žene da nauče više i okrenu se preventivi. Upitala sam svoju sagovorinicu, koja je bila inicijalna ideja i kakav progres je ostvaren, s obzirom da većina žena u Srbiji odlaže preventivne preglede?

- Pre nastanka organizacije "Žena uz ženu" uvek sam imala želju da pomažem kome god sam mogla. Sećam se, kao mala sam sakupljala stvari bačene pored kontejnera i nosila ih Romima i drugim socijalno ugroženim porodicama. Organizacija "Žena uz ženu" je nastala slučajno prilikom saradnje između Ane i mene, i rodila se ideja da pokrenemo edukacije, besplatne preglede i podršku onkološkim pacijentima.

Iako je ovaj poduhvat dovoljan da okarakteriše Mariju kao filantropa - to je, zapravo, samo početak njenog borbenog puta. Prošle godine usudila se da napravi korak dalje i osnuje Udruženje "Heroine" - namenjeno svim ženama koje su bile žrtve nasilja. 

Žene koje prožive i, najvažnije, prežive nasilje imaju neustaljenu podršku sistema. Kada govorimo o zakonu, počinilac često biva osuđen na minimalnu kaznu zatvora, nakon čega ponovo predstavlja pretnju po žrtvu. Zabrane prilaska izriču se, često, prekasno, i ne pokazuju plodonosne rezultate. Sigurne kuće nisu trajno rešenje.

Žena koja preživi fizičko nasilje nastavlja da biva "tiho zlostavljana" od sistema koji nema šta da joj ponudi, što često rezultira najopasnijom opcijom - povratkom u ruke zlostavljača. 

BAFE Foto: Nenad Karlić

Na koji način Udruženje "Heroine" pruža podršku i pomaže ženama?

- Zajednica "Heroine’" je nastala sa idejom da osnažimo žene i pomognemo im, baš kako ste naveli, kada su "prepuštene sebi". Njima je potreban posao, novac, pomoć za decu. Jer kada žena ne može da opstane - vraća se partneru. Zato je pored osnaživanja da prijave nasilje, na šta se danas stavlja akcenat, i te kako potrebna podrška i pomoć da žive same - objašnjava Marija.

Stopa femicida, u Srbiji, raste iz godine u godinu. Šta je to što mora da se menja u percepciji društva? Koja je uzročno-posledična veza potisnutog besa koji je jasno vidljiv u svakoj pori našeg društva?

- Veoma je važna naša svest kada je ovako osetljiva tema u pitanju. Kao društvo, često okrećemo glavu na nasilje koje se dešava oko nas. Iz istog razloga žene ćute, prvo zbog reakcije okoline, prijatelja, porodice. Izbor partnera nije krivica individue, jer žena ne zna u kom pravcu će jedna zajednica poteći. Ali je suštinski od velikog značaja da konačno kažemo "nije sramota biti žrtva nasilja". Žene se boje da se ponovo uključe u zajednicu, što je veliki problem - poentira Lakić.

"Prelom tišine"

Nedavno sam imala priliku da prisustvujem novoj viziji BAFE iventa koji je, putem modnog izražaja, pružio podršku svim žrtvama nasilja, uz jasnu poruku - NISI SAMA.

Marija Lakić je, ovim povodom, predstavila sopstvenu modnu reviju "Prelom tišine" koja je odjeknula daleko. Sećam se, svetla su se upalila i u potpuno crnom ambijentu, koji je savršeno komplementirao tematiku unutrašnjeg "mraka" kroz koji žrtva prolazi, započeo je performans, praćen glumom Srne Lango i Kris Gavrić, uz epske note Štrausa.

BAFE Foto: Nenad Karlić

Da li je Srbija spremna da "prelomi" tišinu kada je u pitanju nasilje?

- Revija je bila pre svega performans u kome su Kris Gavrić I Srna Lango vrlo profesionalno prikazale tugu, patnju i bol jedne žene. Žena koja je majka, domaćica, zaposlena žena sa ogromnim teretom na leđima. Posvećenost samoj reviji je pokazala da smo počeli da se budimo. I samo tako možemo menjati sistem i uticati na epidemiju zvanu nasilje. Jako sam srećna jer je naš trud urodio plodom, tako da je revija krenula put Austrije. Nakon Austrije bih volela da je održimo i u Sarajevu i Skoplju.

"Tvoja štitna je tvoj štit"

Putujuća ordinacija "Tvoja štitna je tvoj štit", još jedno Lakićkino remek-delo, obišla je deset gradova i obezbedila ženama besplatne preglede. Stres je, znamo, najveći okidač oboljenja štitaste žlezde, a najpogođenije su žene.

Ova ideja je nešto najhumanije što sam čula u poslednje vreme, a da nije poteklo od velike korporacije - već od jedne žene. U čemu si pronašla inspiraciju?

- Putujuća ordinacija je imala cilj da motiviše žene ali i muškarce, da dođu i urade besplatni ultrazvučni pregled štitaste žlezde. Štitasta žlezda je prva odbrana od stresa kome smo svakodnevno izloženi. Za mesec dana, koliko je trajao projekat, uradili smo 3141 pregled. Sledeće godine nastavljamo dalje sa istim ciljem.

Marija navodi da je prevencija ključ zdravlja, a da se zakazivanje za pregled čeka dugo, zbog čega žene gube inicijativu. 

"Najhumanija žena godine"

Dobitnica si nagrade za "najhumaniju ženu godine", 2022. i 2023. godine. Retoričko pitanje, ali šta ona za tebe predstavlja, kakva borba stoji iza nje?

- Kada sam otišla na dodelu nagrade i slušala divne reči o sebi, prvi put sam osetila strah. Jer, kada dobijem ideju o nekom projektu hrlim da taj projekat uradim bez ikakvog straha. Nagrade me još više pokreću. Hvala Bogu na putu koji mi pokazuje.

Da li je Marija Lakić u detinjstvu maštala da će izrasti u heroinu kakva je danas?

- Celog života sam borac za pravdu, prava i pomoć ugroženim ljudima. Moja udruženja su moj duševni ventil, to je plod ljubavi. Osećaj kada možete nekom da pomognete je neopisiv. Skoro sam čula zanimljiv citat "kada pokloniš cvet, tvoja ruka i dalje miriše".

Možda sam trebala da počnem konverzaciju narativom da si neko ko je, zapravo, doživeo jednu vrstu nepravde u poslovnom svetu, kada si nakon porodiljskog dobila otkaz. Kakve emocije je taj čin prouzrokovao i kako si uspela da ih preusmeriš ka humanoj sferi?

- Nakon devet godina osećaja ljutnje, besa i nemoći, sada sam zahvalna. Verujem da je taj otkaz bio moj poziv da budem ono što zaista jesam. Čvrsto verujem da se sve dešava sa razlogom jer postoji put koji mi ne vidimo.

Dozvola da budemo žene

Nešto što se često upitam jeste - da li nas društvo poima kao heroine ili će morati da prođe još mnogo vremena da se izborimo za pravo na tu titulu, za sigurnu i poštovanu budućnost?

- Najbitnije je da mi žene sebe doživljavamo heroinama, jer tada drugačije gledamo na probleme, partnerstva i ostale uloge. Žena svakako jeste Heroina. Ona je kao leptir koji treba, pre svega, da ima slobodu za život. Žena nije stvorena da bude ponizna, već pažena, uvažena i srećna, kako bi mogla zaista da bude žena - matirala je Marija Lakić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka