• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

U kakvoj su relaciji umorna žena i guma za automobil: Snimak pokrenuo debatu o podeli poslova u braku

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Htele ste ravnopravnost"; "To je vaša uloga"; "Nećete se udati ako se žalite" i, naravno komentar - "Niste prave žene"

  • 0

Društvene mreže otvorile su mogućnost na ono da "svako iznese svoj stav" na bilo koju temu koja im se pojavi na ekranima. I, naprosto je nemoguće ponekad se zapitati gde su ti ljudi u stvarnom životu i da li bi isti stav izrazili naglas, kada bi se ista polemika pojavila u stvarnom životu. Nešto mi govori da ne bi.

Snimak koji je trenutno na tapetu silnih komentara i o kom se govori već uveliko, pokazuje jedan razgovor iz podkasta na temu muško-ženskih poslova u braku.

Jedan snimak, dva stava i mnogo osuda

- Znači kažeš mi da žena treba da svaki dan ide i radi kao muškarac. Muškarac dođe kući umoran, ali žena nije umorna? Ona mora da čisti, kuva, pere sudove, opere veš. Šališ se? - upitala je jačim tonom jedna gošća, i žena, što je takođe važan faktor.

Na njeno retoričko pitanje nadovezuje se druga žena koja sedi u podkastu i dodaje pitanje: "Pa zašto ne bi to želela da radiš?".

- Kako to misliš "zašto ne bih želela"? Zar ne znaš koliko je to iscrpljujuće? Jesi li ikad to radila? - odgovara ona. Navodno je dobila kratak odgovor da to čini svakog dana, pre nego što je muškarac koji je sedeo sa njima prekinuo njihov razgovor sledećim izjavama:

- Kao prvo, ne biraj ženu koja ne želi biti žena. Vikanje ne znači da pobeđuješ u raspravi. To je znak niske inteligencije. Tu sam pored tebe, možeš spustiti ton i pričati sa mnom normalnim glasom, čujem te. Sve ovo "jao ja kuvam, čistim..." - da, to je deo tvoje uloge i funkcije. Ali, kad je guma ispumpana, moja je uloga da ti osiguram da imaš novu. Kad treba ulje da ti se zameni, moja je uloga da se postaram da te ne opelješe. Imamo različite dužnosti, uloge i funkcije i, ako se tebi to ne sviđa i ne voliš svoju dužnost, funkciju, posao, nisi podobna da budeš supruga nekom. Tačka - govori on.

@emotion_tik_tok_gogi.mk Muško, ženski poslovi u braku ?! #brak #veza #muskarci #zene #balkantiktok #fyp ♬ Intro - The xx

Da li žena ima prava da bude umorna? 

Ako sa malo pažnje pogledate godinu u kojoj živimo, lako se može doći do zaključka i koji je vek u pitanju. Samo zato što je nešto ranije bila praksa, ne može preneti narativ ispravnog na sve situacije danas. Dakle, ako se ranije podrazumevalo da žena bude samo domaćica i da ona preuzme obaveze prema domu, a da muško ide na posao i zarađuje za porodicu, to ne znači da je to jedino ispravno za današnjicu. Setimo se reklama koje pokazuju, kako kažu, da "svet pripada muškarcima". Dok u nekim porodicama to danas funkcioniše, ne može se reći da je to pod pojmom apsolutnog. Isto tako se i robovlasništvo danas ne smatra ispravnim, iako je postojalo.

domaćice Foto: Pixabay

Ovo ne gledam kao vikanje zbog niske inteligencije, kao što gospodin iz snimka navodi, jer i posle vikanja, njene reči se nisu čule. U komentarima muškarci, kao i pojedine žene, veličaju umirenog gospodina iz videa, navodeći da je u pravu i da ova žena prviše priča, da treba da se "vrati u kuhinju", ali naravno i ono bez čega se ne može u današnjim raspravama na temu podele poslova - "htele ste ravnopravnost". Svaka žena se toga naslušala i čini se da niko nije svestan izgovorenih  reči, ali i da ništa novo nije naučio otkako su žene počele da rade u prošlom veku.

- Što me nerviraju ovakve ženske, samo kukate. Ne kuva se svaki dan, ne čisti se svaki dan, ne pere se veš svaki dan, tako da nema potrebe za dranjem. Bravo batice - kaže jedna žena u komentarima.

- Guma se ne menja svaki dan. Pukne jednom u ne znam koliko, ali ručak, deca, čišćenje i pranje je nešto što je prisutno u svakodnevnici - navodi druga žena u komentarima.

Žene feminizam Foto: Shutterstock

I, šta treba da bude brak? Šta znači reč "podela" na polju obaveza u braku?

Da se razumemo, postoje osobe koje traže uvek lak način da izbegnu bilo kakav posao. Ali, sasvim je u redu da se uvaže osećanja partnera u braku, nevažno o kom je polu reč. Dakle, brak je dogovor između partnera da zajedno vode život i sve propratno. Gde jedan posustane, drugi treba da gura napred i da se tako dopunjuju. Dakle, jasno je da zajedno treba brinuti o zajedničkom prostoru i da, nekad jedan radi malo više, a drugi put to učini drugi partner.

Brak je dogovor. Brak je sloga. Brak je ljubav i briga o partneru. Kad bi se jedan bračni par razišao i svako preselio u sopstveni stambeni prostor, došlo bi do toga da bi oboje neko vreme radili ove poslove sami. Već dugo jednu ženu ne čini blistava kuća, skuvan ručak i nega o mužu kad se vrati umoran. Isto tako, muža ne čini samo finansijski doprinos domu, jer već dugo su žene u poslovnom svetu.

Žalosno je ako nekog loša iskustva vraćaju na stavove iz doba dalekih predaka. Ali, to je onda problem pojedinca i oslanjanje na jedno loše iskustvo.

Muškarci, nemojte biti sa ženom ako vas gleda kao ličnu banku, već tražite one koje su spremne da dele život sa vama i sve što on nosi.

Žene, nemojte biti sa muškarcem koji vaš umor zbog želje da budete uspešne i ostvarene porodično, poredi sa gumom za automobil.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pustite dete da plače, to je važno za razvoj": Jelena za Ona.rs o važnosti roditeljskog autoriteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka