• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Kako tretirati tvrde dojke nadošle od mleka, a kako mastitis?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Veliki je mit da se zastoji mleka ili upale dojke mogu desiti samo na početku dojenja

  • 0
Dojenje Foto: Shutterstock

Mastitis je problem sa kojim se suočava određeni broj majki koje su odlučile da svojim bebama daju najbolju dizajniranu hranu za novorođenčad - majčino mleko.

Prethodi mu zastoj mleka koji je, kako za Ona.rs objašnjavaju Biljana Sandić i Marija Milanović, vršnjačke savetnice za dojenje iz Udruženja “Roditelj”, posledica nedovoljnog ili nepravilnog pražnjenja dojki.

Kako slikovito objašnjavaju, dojke su nalik protočnom bojleru, i da bi se redovno punile, moraju se i redovno prazniti. To je, kažu, zakon ponude i potražnje: koliko smo mleka izvukli, toliko će se novog stvoriti.

- Mleko treba da teče, a ne da stoji u dojkama, jer se u suprotnom stvara zastoj mleka - kažu Biljana Sandić i Marija Milanović iz Udruženja “Roditelj”.

- U zavisnosti od mnogih faktora, zastoj mleka može napredovati u teže oblike, pa tako imamo zastoj mleka i začepljenje kanalića, nebakterijsku upalu dojki (mastitis) i bakterijsku upalu dojki.

Svi ovi slučajevi se mogu desiti bilo kada u toku dojenja. Veliki je mit da se zastoji mleka ili upale dojke mogu desiti samo na početku dojenja. Nepotrebno je prekidanje dojenja tokom zastoja mleka, mada se ovaj savet može čuti. Beba je tada zapravo najbolji saveznik svake mame.

dojenje Foto: Shutterstock

Kako objašnjavaju Sandić i Milanović, samo jednim dobrim podojem beba može izvući zastoj i otčepiti kanalić.

Temperatura kod majke tokom zastoja ili upale dojke, koliko god da je velika, nije sama po sebi razlog da se dojenje prekida. Postoji dosta lekova koji jesu tada primenljivi, treba samo odabrati odgovarajuće.

U Srbiji postoje nacionalne smernice za dojenje i lekove, na srpskom jeziku, namenjene zdravstvenim radnicima, kao i majkama. Mogu se pronaći na internetu; lekarima služe kao baza lekova koje mogu prepisati, a majkama da mogu same proveriti jesu li im preporučeni lekovi kompatibilni uz dojenje.

Zaista je mali broj lekova, stanja i bolesti za koje je neophodno prekidanje dojenja.

Šta bi sve moglo da isprovocira pojavu zastoja mleka?

  • Da li mama doji na zahtev ili su podoji po određenom rasporedu?
  • Da li su položaj bebe na dojci i hvat pravilni?
  • Da li su podoji skraćeni ili preskočeni; da li se prerano beba premešta sa jedne dojke na drugu; da li je došlo do naglog prekida dojenja, ili beba odbija da sisa?
  • Ima li promene na bradavicama, u obliku ragada, koje su bolne, pa mame štede tu dojku?
  • Da li mama nosi neudobni grudnjak, onaj sa žicom, ili tesnu odeću, da li je tokom spavanja, ili nekim predmetom pritisnula dojku (pojas od auta, kaiš od torbe ili nosiljke za bebu), da li se desila neka trauma ili udarac na dojci?
  • Da li se beba dohranjuje adaptiranom formulom, pa ne prazni dojku?
  • Da li je mama danima umorna, jer pored bebe ima i starije dete?
  • Da li beba koristi cuclu, pa manje vremena provodi na dojci?

Kako se manifestuje zastoj mleka?

Sagovornice našeg portala objašnjavaju da je tada dojka tvrda, napeta, teško pokretljiva. Ovo se može desiti kod početne prepunjenosti mlekom, tri-četiri dana nakon porođaja.

Nadolaženje veće količine mleka je normalno, očekivano i prolazno. Na koži dojke se vidi crvenilo u delu gde protok mleka nije moguć. Bol je lokalizovan i oseća se i tokom podoja i između podoja, i na dodir i bez dodira.

Može se opipati čvor jasnih granica ako je začepljenje blizu površine kože. Javljaju se temperatura, jeza, drhtavica, preznojavanje, simptomi slični gripu. Žena može imati i mlečni blister, odnosno malu belu tačkicu na bradavici, što je zapravo čep koji je zatvorio izlaz kanalića na bradavici.

Dojenje Foto: Shutterstock

Kako tretiramo zastoj mleka ili prepunjene dojke?

Sagovornice našeg portala podsećaju da bi uvek u toku dojenja trebalo paziti na pravilni položaj i pravilni hvat bebe na dojci. Podoj bi trebalo početi najpre na dojci gde je nastao zastoj. Mama bi trebalo da puno odmara i unosi dosta tečnosti, te da nosi ležerniju i komotniju odeću. Preporučuje se, takođe, grejanje tj. tuširanje toplom vodom da se celo telo zagreje, a pogotovo mesto zastoja mleka.

- Ako to nismo u mogućnosti, dojku treba potopiti u neku posudu sa vrlo toplom vodom, da se dobro zagreje - navode savetnice i dodaju:

- Grejanje pomaže da se mleko lakše otpusti. U neki lavor nasuti vruće vode, proveriti toplinu laktom, a ne šakom. Voda treba da bude vrlo topla. Lavor stavite na kuhinjski sto, nagnite se i uronite dojku u vodu. Ostanite tako dok se dojka fino ne zagreje, oko 10-15 minuta. Naginjanjem, i gravitacija pomaže da se otpusti mleko. Nije dobro da budete potpuno bez odeće u ovoj situaciji; trebalo bi da obučete nešto na zakopčavanje, da su ramena i leđa pokrivena, a da napred dojke možete da oslobodite.

Ako majka ni to nije u mogućnosti, onda bi, sugerišu savetnice, trebalo manjom flašom sa vrućom vodom lagano kotrljati, odnosno rolati flašicu na mestu zastoja.

- To je nežno rastresanje dojke. Malo se nagnite unapred, da dojke slobodno vise. Uhvatite celu dojku šakom i polako pomerajte čitavu dojku gore-dole, levo-desno, pa kružnim pokretima u obe strane. Svaki pokret trebalo bi ponoviti dva-tri puta. Ovo je vrsta masaže, i mora biti prijatna, nikako ne bi trebalo stezati i prejako pritiskati dojku - podsećaju savetnice.

Prema njihovim rečima, trebalo bi ručno izmlazati dojku da bismo pokrenuli otpuštanje mleka i da bismo omekšali areolu. Vrlo često areola može biti tvrda i prepunjena, a bradavica potpuno u ravni sa njom.

- Kratkim izmlazavanjem pre podoja izvući ćete i bradavicu, da se beba bolje “zakači”. U slučaju da žena ima ravnu bradavicu, kad se bradavica ispupči neka pređe preko nje kockicom leda; tako će zadržati taj ispupčeni oblik. Ovo izmlazavanje pre podoja je dovoljno da traje par minuta - objašnjavaju savetnice.

dojenje Foto: Pexels

Bebu bi, kako dalje navode, trebalo postaviti u takav položaj da joj bradica masira mesto zastoja na dojci dok ona sisa.

- Koristite položaj za dojenje gde je mama u četvoronoškom položaju iznad bebe. Pod uticajem gravitacije olakšava se otčepljenje kanala. U istom položaju se možemo i izmlazavati, ako beba ne sisa - navode vršnjačke savetnice za dojenje iz Udruženja “Roditelj”.

Poželjno je, dodaju, lagano masiranje dojke za vreme podoja ili izmlazavanja, od mesta zastoja prema bradavici. Tad se može upotrebiti malo nekog jestivog ulja, da bi prsti lakše klizili po koži. Masaža vibracijama mesta zastoja, na primer, električnom četkicom za zube ili nekim ručnim masažerima na baterije je takođe dobrodošla.

Posle podoja ili izmlazavanja trebalo bi stavljati hladne obloge, i to na sledeći način:.

- Iscedite mokru krpu, presavijte je na četvrtinu i držite u zamrzivaču. Dobro je imati dve-tri spremne krpe unapred. Posle podoja ili izmlazavanja, neka majka legne i malo odigne glavu i ramena. Potom neka raširi zaleđenu krpu na obe dojke ako ima prepunjenost mlekom, i podigne obe ruke iznad glave. Ruke bi trebalo da osloni na uzglavlje ili zid, i ostane tako dok se obloga ne rastopi, obično 15-20 minuta. Podizanje ruku podstiče kretanje limfe ispod pazuha, i oslobađanje viška tečnosti. Prepunjenost mlekom se često dešava negde oko trećeg-četvrtog dana nakon porođaja. To je normalna, fiziološka pojava, koja brzo prođe ako beba ima redovne podoje. Samo jedno ovakvo postupanje, tretman sa hlađenjem i podizanjem ruku, može rešiti ovu početnu prepunjenost.

U slučaju zastoja mleka ili upale dojke, ledenu oblogu možemo staviti samo na bolno mesto.

- Običan beli kupus držite u frižideru. U slučaju zastoja, sa lista odrežite debele žile, da ne žuljaju. Preko lista kupusa malo pređite oklagijom ili ga zgužvajte rukom, pa ga namestite na dojku, izbegavajući bradavicu i areolu. Možete staviti više manjih listova ili jedan veći, sa rupom za bradavicu. Preko listova navucite usku majicu ili grudnjak da to sve stoji. Listove držite oko sat, sat i po vremena; za to vreme će "uvenuti" od toplote tela. Izvadite listove kupusa i bacite ih, opipajte dojke, pa ih pripremite za sledeći podoj. Listove držite par puta u toku dana; u suprotnom, oni mogu da smanje količinu mleka. Ako žena potpuno prestaje sa dojenjem, onda može često stavljati listove kupusa na dojke - objašnjavaju savetnice za dojenje.

Kiseli kupus foto: pixabay.com

Kod često ponavljanih zastoja mleka, a naročito ako se pojavljuju i mlečni blisteri na bradavici, preporučuje se suplement suncokretov lecitin.

- U prva 24 sata se ne preporučuje upotreba lekova protiv bolova, da eventualni razvoj komplikacija ne bi bio zamaskiran. Pratiti da li se stanje poboljšava ili komplikuje - navode Sandić i Milanović.

Ponekad se može videti zgusnuto mleko koje izlazi prilikom otčepljenja kanala. Ono je, objašnjavaju savetnice za dojenje, apsolutno bezbedno za bebu, iako može izgledati čudno.

Kako tretirati mastitis

Mastitis je upalni proces u dojci, koji može ali ne mora biti infektivnog tipa. Neki od uzroka mastitisa su nepravilna tehnika dojenja, zastoj mleka u mlečnom kanalu koji netretiranjem dovodi do infekcije, pojava i prisustvo bakterija, ragade na bradavicama, loša ishrana, kao i stres, naročito onaj postpartalni.

Mastitis se može manifetovati kao adenitis, odnosno manje ozbiljna upala dojke, i tretira se kao i zastoj mleka, uz upotrebu antipiretika, analgetika, antiinflamatornih lekova, bez antibiotika.

Takođe, mastitis se može manifestovati i kao celulitis koji predstavlja upalu uz prisustvo lezija na bradavicama i zbog širenja bakterijske infekcije. Pored tretmana kao kod adenitisa, obavezno je tretiranje antibiotskom terapijom koju propisuje lekar.

Za pomoć se možete obratiti hirurgu, onkologu, ginekologu ili nekom drugom specijalisti koji bi mogao obaviti ultrazvučni pregled dojke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako prepoznati kad su dojke prepunjene, a kad je došlo do mastitisa?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje