• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučnici pomogli transrodnoj ženi (50) da doji unuče uz pomoć eksperimentalne hormonske terapije

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kritičari ove procedure otvoreno je nazivaju "apsolutno šokantnom"

  • 2
Žena, doji Foto: Shutterstock

Neidentifikovana 50-godišnjakinja transrodna žena smatra se prvom takvom osobom koja je uspela da, nakon četvoronedeljnog horsmonskog tretmana iscedi 30 mililitara mleka iz svoje dojke i podoji - svoje unuče.

Naime, kako su izvestili istraživači sa Univerziteta Djuk, ova žena je "dojila ukupno dve nedelje" i na taj način hranila četvoromesečnu bebu.

Motivacija  za izazivanje laktacije bila je njena želja da stvori "vezu preko dojenja, koju nije mogla da iskusi sa svojih petoro dece“.

Kako izveštava list, transrodna žena je bila dirnuta do suza sa novim iskustvom, za koje je rekla da je samo još jedna potvrda njenog ženskog pola i povećanja grudi.

- Pacijentkinja je u suzama izjavila da je ovo bilo značajno i emocionalno iskustvo za nju koje se veoma razlikovalo od hranjenja druge dece adaptiranim mlekom. Ona kaže da ima posebnu vezu sa ovom bebom, na čemu je zahvalna, ali i žali što ranije nije znala za tu mogućnost. Sada želi da druge transrodne žene znaju da dojenje bebe može biti realnost -  napisali su istraživači u časopisu Breastfeeding Medicine, kako prenosi "Daily Mail".

Iako je ovaj tretman "zbog logističkih barijera" zaustavljen, neimenovana žena predhodno je prijavila nepredviđene koristi od dojenja kod transrodnih žena "uključujući afirmaciju ženskog pola i potpuno sazrevanje grudi". Uz to, kako navode istraživači, pacijentkinja nije iskusila nikakve neželjene efekte.

- Pacijentkinja je prvi put izrazila jedinstvenu želju da doji svoje očekivano unuče tokom pregleda kod endokrinologa u proleće 2022. godine. Ideja joj je pala na pamet neposredno pred najavljeni datum porođaja njene ćerke - istakli su naučnici i dodali:

- Pet nedelja nakon indukcije laktacije, vratila se na prethodni režim lečenja. Prestala je da sledi svoj lični cilj da doji unuka zbog logističkih prepreka, odnosno potrebe da se brine o unuku, nakon što je zadovoljila svoju primarnu motivacija da izazove laktaciju, kako bi iskusila vezu stvorenu dojenjem koju nije mogla sa svojih petoro dece.

Dojenje Foto: Unsplash

Ovo je, inače, peti izveštaj o trans ženi koja je doživela indukovanu laktaciju u svrhu dojenja. Za takvu proceduru potrebni su različiti protokoli lečenja, jer lekovi korišćeni u prethodne četiri studije nisu bili odobreni za upotrebu u SAD od strane američke Uprave za hranu i lekove.

- Razgovori sa subjektom pre, tokom i posle lečenja otkrili su važne uvide za tekuće diskusije o ulozi indukcije laktacije i dojenja u nezi koja afirmiše rod - dodali su istraživači.

Dojenje od strane transrodnih žena je pitanje podložno kontroverzi i kritičari ove procedure je otvoreno nazivaju "apsolutno šokantnom".

- Većina ljudi bi ovu ideju smatrala apsolutno šokantnom. Bebe dolaze na svet spremne da nastave vezu sa svojom majkom, a dojenje pomaže u tome. Ometanje ovoga prirodnog procesa pokušajima dojenja od strane bilo koga drugog je iskreno uznemirujuće - izjavila je babica i stručnjak za dojenje Heder Velford.

Uz to, kao argument se koristi da bebe ne mogu da pristanu da budu učesnici u studiji koja ostavlja po strani biološku realnost da bi definisala protokole lečenja koji se odnose na takozvanu "rodnu medicinu".

- Muškarcima ne bi trebalo dozvoliti, a još manje podržavati, da stanu između beba i njihovih majki, ili da koriste bebe kao rekvizite da potvrđuju svoja uverenja da su žene - mišljenje je Maje Forstater, izvršne direktorka grupe za kampanju "Pol je važan".

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već je kritikovan prošle godine zbog navodne podrške transrodnim ženama da doje. Naime, jedan odeljak na njihovoj veb-strani je objavljen pod naslovom "Razmatranja zdravstvene pravednosti" u kojem se tvrdi da "pojedinac ne mora da se porodi da bi dojio svojim grudima". Na sajtu se ne pominje ništa o zdravstvenom riziku po bebu - što uključuje probleme sa srcem, kako prenose britanske novine.

U međuvremenu, Amerikanka i majka troje dece, trans žena Naomi (24)  postala je viralna na "Tviteru" prošlog maja jer je hranila svoje dete mlekom koje je pumpala iz svojih dojki. Prošle godine je međunarodnu debatu o polu i majčinstvu pokrenula i Britanka Mika Minio-Paluelo, trans žena koja je postavila sliku sebe kako doji. Obe žene nisu bile uključene u novu studiju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • teorija zavere

    2. april 2024. | 18:15

    Užas, jadna deca! Majčino mleko je jedna od najhranivljijih namirnica i sadrži sve što je potrebno bebi da normalno raste. Šta sadrži mleko transrodne osobe? Hormone kojim se kljuka?

    Podelite komentar

  • Zorica

    2. april 2024. | 18:29

    Sta sam ja sad procitala....?

    Podelite komentar