• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odlaganje jutarnjeg alarma je odlaganje života: Šta je hronična prokrastinacija koja počinje sa buđenjem

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li vam se čini da stalno nešto odlažete, čak i dobre stvari?

  • 0
prokrastinacija Foto: Shutterstock

Svi smo iskusili prokrastinaciju u jednom ili drugom periodu života. Vaš um često luta na poslu, a još više kada radite od kuće. Da li stalno odlažete komplikovane zadatke?

To je naglašeno uvođenjem rada na daljinu tokom pandemije sa mnogim smetnjama svuda oko nas dok smo kod kuće. Kao rezultat toga, neki od nas su postali stručnjaci za nesrećnu tendenciju sistematskog odlaganja svega za kasnije.

Na sreću, postoji metod za prevazilaženje ove loše navike: tehnika od pet sekundi američke spisateljice Mel Robins. Prema Robins, u njenom bestseleru koji je prodat u više od 20 miliona primeraka, ovaj pristup zahteva preduzimanje akcije u roku od pet sekundi pre nego što naš mozak počne da radi protiv nas i stavi se u "režim odlaganja".

- Ako želite da postignete cilj, morate da se krećete fizički u roku od pet sekundi ili će vaš mozak ubiti tu ideju- U trenutku kada osetite instinkt ili želju da delujete u skladu sa ciljem ili posvećenošću, koristite pravilo pet sekundi.

- Kada se osećate neodlučno pre nego što uradite nešto što treba da se uradi, prebrojite u svojoj glavi '"5-4-3-2-1-SAD" i odmah preduzmite akciju. Oklevanje je poljubac smrti. Možda oklevate nanosekundu, ali to je sve što je potrebno. Ovo malo oklevanje pokreće mentalni sistem dizajniran da vas zaustavi. I to se dešava za manje od, pogađate, pet sekundi - obrazložila je Mel.

Međutim, u najnovijem podkastu osvrnula se na jutarnju prokrastinaciju i odlaganje alarma, revavši kako time odlažemo svoj život. Govorila je kako je ovo najveći oblik prokrastinacije, jer ne odlažemo neki zadatak, projekat ili bilo koju drugu vrstu obaveze, već odlažemo svoj sopstveni život.

@melrobbins Episode 40 | Let me be clear: I am not naturally a morning person. BUT that doesn’t mean I don’t OWN my #mornings and have a rock-solid #routine. I love my #morningroutine so much that I call it the “Million Dollar Morning,” because it makes me feel like a million bucks for the rest of my day – and it creates a level of discipline in my life that helps me make millions of dollars too. So if not being a “morning person” has been your excuse, I am here to prove you wrong. If you want to get serious about your #success in life, you NEED a morning routine (whether you’re a morning person or not). In today’s episode of the #melrobbinspodcast, I’m sharing the 5️⃣ simple but essential components of a perfect morning routine. Listen NOW 👉 “A Toolkit for Creating the Perfect Morning Routine” 🔗 in bio ❤️ Available everywhere you listen to your favorite podcasts. #melrobbins #changeyourlife #mindset #createabetterlife #takecontrol #motivation #morning #success #money #morningperson #motivationmonday #melrobbinspodcast #podcastclips #podcastsforwomen #podcaster #milliondollars ♬ original sound - Mel Robbins

Prva odluka koju ću danas napraviti u svom životu je da to jednostavno ne uradim. Izbegavaću ga. Imam opciju da iskoristim maksimum, da stavim sebe na prvo mesto, ali biram da to preskočim - ukratko objašnjava Mel ovaj fenomen koji nije vezan za duže spavanje, već za naš sopstveni život koji se odvija svakoga dana. Svakoga dana treba da ustanemo i da izaberemo da budemo bolji prema sebi, svom telu i umu - njena je poenta. Jer, ako počnemo dan sa željom da odgodimo buđenje, to će se hronično odraziti na sve druge naše odluke i obaveze - izbegavaćemo ih i odlagati.

Sve počinje sa prvom jutarnjom odlukom, a ako je odlažemo mi dozvoljavamo svim lošim navikama i osobinama da preuzmu primat nad nama i da one budu deo naše ličnosti, jer nas mrzi da uradimo bilo šta povodom toga.

- Da budem jasna: po prirodi nisam jutarnja osoba, ali to ne znači da ja ne posedujem svoja jutra i da nemam čvrstu rutinu. Toliko volim svoju jutarnju rutinu da je zovem "Jutro od milion dolara", jer se zbog nje osećam kao milion dolara do kraja dana - i stvara nivo discipline u mom životu koji mi pomaže da zaradim milione dolara takođe. Dakle, ako vam je izgovor da niste" jutarnja osoba", ja sam tu da vam dokažem da grešite. Ako želite da se ozbiljno bavite svojim uspehom u životu, POTREBNA vam je jutarnja rutina (bez obzira da li ste jutarnja osoba ili ne) - piše Mel u svom poslednjem videu na "TikToku".

Video: ,,Još pet minuta!” Ništa teže od jutarnjeg ustajanja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje