• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvođenje zdrave i raznovrsne užine jedan je od načina borbe protiv umora i pada energije tokom dana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da sebi i svojim mališanima poboljšate koncentraciju, raspoloženje i podignete energiju

  • 0
Devojka, žena, ishrana, dijeta, zdrava hrana, spanać, povrće Foto:Shutterstock

Ukoliko se često osećate bez energije, imate problem da ostanete budni, nedostaje vam koncentracija kao i motivacija, ne brinite - niste usamljeni! Reč je o učestaloj pojavi koja može biti rezultat životnog stila poput obilnih ili neredovnih obroka, nedostatka kvalitetnog sna, napornog posla koji obavljamo, promena vremenskih prilika i slično.

Takođe, valja imati na umu da umor i pad energije mogu biti uzrokovani i nekim patološkom stanjima poput anemije (malokrvnosti), zbog čega bi svakako trebalo konsultovati lekara.

Pad energije obično nastupa u popodnevnim časovima, a onda, gotovo po pravilu, posežemo za slatkišima. Da li je šečer najbolja „terapija“ za ovo stanje i ima li boljih zamena, pitali smo Dušku Radanović, molekularnog biologa i autora podcasta "Nutrigenetika".

- U ovakvim situacijama izbor pada na slatkiše zbog toga što među nama postoji opšte prihvaćeno mišljenje da je čokolada dobra za koncentraciju. Tako pre ispita na fakultetu obavezno pojedemo jednu da nam mozak bolje radi. Ili, recimo, kada se ne osećamo dobro, uvek prvo popijemo malo šećera i vode. Obrasce koje usvajamo kao deca teško menjamo kasnije u životu, pa u situacijama poput ove posežemo za poznatim, toliko puta ponovljenim navikama ne preispitujući ih. Istina je da šećer iz slatkiša najbrže omogućava telu energetski skok, ali isto tako nakon veoma kratkog vremena dolazi do naglog pada šećera u krvi, što nas dovodi u početnu situaciju i začarani krug - objašnjava naša sagovornica.

Kako sugeriše, alternativa za razbuđivanje može biti šetnja od 15 do 20 minuta, izlazak na prirodno svetlo, umivanje, tuširanje hladnijom vodom… Dobar efekat postići ćete i ukoliko popijete limunadu, vodu, smuti od kombinacije voća i povrća (mada nije poželjno svakog dana i nije preporučljivo za osobe sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom) ili pojedete svežu voćku, ručak sa što više sveže salate. Takođe, lagani trening odmah nakon posla će vas takođe napuniti energijom za ostatak dana.

Ove preporuke važe za sve starosne grupe. Naročito je važno da decu i studente učimo tome da koncetracija dolazi upravo odmicanjem od knjige, resetovanjem mozga, kao i pokretom bilo da je šetnja ili druga fizička aktivnost u pitanju.

Slatkiši, dijeta, slatko, ishrana, šećer Foto: Shutterstock

- Slatkiše ne treba izbegavati po svaku cenu, ali ne bi trebalo da nam budu prvi i svakodnevni izbor. Najbolje je ne držati ih u kući, već ih kupovati za jednokratnu namenu - savetuje Duška Radanović i dodaje da svesnim uvođenjem zdrave užine deci i adolescentima (jedna do dve dnevno) možemo pozitivno doprineti poboljšanju njihove koncentracije, raspoloženja, memorije, brzine reakcija…

Užina bi trebalo da bude raznovrsna, hranljiva i kalorijski umerena, a prema preporukama naše sagovornice mogla bi da uvrsti:

  • sveže sezonsko voće
  • sendvič sa domaćim namazom (humus, baba ganuš, tahini, pesto, pileća pašteta, pašteta od tunjavine), salatom i jajima, ćurećim prsima ili šunkom
  • sirove kuglice od kakaoa, orašastih plodova i urmi
  • pločice od semenki i čaša jogurta
  • sladoled od smrznutih banana i crvenog bobičastog voća
  • puter i med na hlebu štapiće od seckanog povrća (krastavac, šargarepa, paprika,keleraba)
  • čia puding od banana i jogurta
  • kukuruznu proju sa rendanim tikvicama i čašu jogurta
  • domaću pitu od sira, bundeve, višanja, jabuka, praziluka, tikvica
  • granolu sa jogurtom ili mlekom hleb, sirni namaz, paradajz
  • parče kolača ili torte
  • ovsene keksiće palačinke sa domaćim čokoladnim kremom od lešnika, meda i kakaoa

Pored preporuka za ishranu uvek idu i preporuke za fizičku aktivnost koju deca i adolescenti sve manje praktikuju, a koja je neophodna za dobro metabolisanje hrane koja se unese tokom dana.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 4 super vežbe za jačanje leđa: Oslobodite se napetosti i stresa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje