• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sara je žena zbog koje je mediteranska dijeta postala popularna: Ovako izgleda njen dnevni meni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova vrsta ishrane ima brojne prednosti

  • 0

U "moru" dijeta koje svakodnevno kruže internetom, jedna se često izdvajala. U pitanju je mediteranska dijeta koju čak i mnogi stručnjaci podržavaju, jer ima brojne benefite po zdravlje.

Iako je prvi put opisana 1960-ih, postala je popularna tokom 1990-ih uz pomoć Sare Ber Sinot predsednice "Oldways", neprofitne organizacije za ishranu, zajedno sa istraživačima sa Harvarda.

Sara je za Dailymail otkrila kako izgleda njen dnevni meni kog se pridržava godinama.

Doručak

Sara preporučuje da umesto mesa koristite proteine poput punomasnog grčkog jogurta. Kada osmišljava doručak, ona sledi plan 1-2-3, formulisan način da se uveri da ispunjava principe mediteranske dijete.

Doručak treba da se sastoji od celih žitarica, voća, proteina u obliku oraha ili badema, jogurta, tvrdo kuvanih jaja, mleka sa niskim sadržajem masti ili mleka od orašastih plodova ili kajgane.

- Danas sam jela tost od celog zrna sa džemom. I kafu. Još jedna dobra opcija je tradicionalni doručak u Španiji: tostirani hleb od celog zrna sa namazom od paradajza i malo maslinovog ulja - rekla je ona.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Foto: Shutterstock

Ručak

Mediteranska dijeta je zamišljena da bude prijatna i jednostavna - napunite frižider povrćem i voćem, smanjite unos mesa i nemojte se plašiti da unesite masti, posebno ekstra devičansko maslinovo ulje, orašaste plodove, kikiriki, masline i avokado.

- Danas sam jela humus sa šargarepom i hlebom od celog zrna, poznato i kao meze tanjir. Meze tanjir je osnovno jelo u istočnomediteranskoj ishrani i sastoji se od malih, slanih grickalica kao što su humus, feta sir i masline, i to se često služi uz čašu crnog vina, za razliku od tradicionalnih španskih tapasa - kaže Sara.

Večera

- Sinoć sam za večeru napravila lososa - smernice o mediteranskoj ishrani predlažu da jedemo ribu ili morske plodove dva puta nedeljno. Dodala sam i sir jer uvek treba i masnoće, začinsko bilje vlašac i nanu i dodala sam limunov sok, maslinovo ulje i malo kima. Može se jesti i toplo i hladno. Može se sačuvati i za ručak - savetuje ona.

Kada je reč o desertu, Sara preporučuje sveže voće.

- Što se tiče veličine porcije, logično je da će velika osoba jesti više, a dosta toga zavisi i od toga koliko ste fizički aktivni - zaključuje Sara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe koje "brišu" celulit sa butina: Zablistajte na plaži u najboljem izdanju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje