• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Terapija bez kade: Zvukovi koji imaju efekat kupke jako su popularni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle tretmana zvučne kupke zaspaćete kao beba

  • 0
zvučna kupka, kupka, tibet, tibetanska kupka, gong, relaksacija Foto: Shutterstock/Microgen

Možda vas je naslov zbunio, ali ova vrsta opuštanja je jako popularna u svetu.

Šta je zapravo zvučna kupka?

Nema vode, pene niti išta sličnog. Ipak, i pored toga zvučna kupka ima sve benefite kao i klasična kupka: dobijate smirenost i meditativno stanje uz pomoć najrazličitijih instrumenata poput gonga, zvona ili tibetanskih činija koji emituju vibracije.

Brojna istraživanja potvrdila su pozitivan uticaj ovakvog tipa muzike na moždane aktivnosti i nervni sistem, posebno ako ste u poslednje vreme pod stresom.

Šta možete da očekujete od ovakvog tretmana?

Kada se nađete u studiju za zvučne kupke, sedećete ili ležati na prostirci za jogu u relaksirajućoj atmosferi, a terapija zvukom trajaće od 60 do 90 minuta. Biće vam na raspolaganju razni jastuci, pokrivači, maske za oči i slični rekviziti kako bi vam bilo udobnije, a zvučnu kupku možete praktikovati sami ili u grupi. Osim boljeg sna, možete očekivati i bolje raspoloženje.

Neki će osećati peckanje ili toplotu u telu, neki kao da lebde, a neko se oseća fokusiranije i osvešćenije. Posle ovog tretmana zaspaćete kao beba.

Treba posebno naglasiti da ovakvi zvukovi koji opuštaju mogu prirodno i bez napora da izbace um iz preterano zaposlenog, pretrpanog i anksioznog stanja, te kao takvi pomažu u regulisanju hormona stresa, čime se postiže osećaj smirenosti i spokoja, prenosi "Harpersbazaar.rs".

Da li je zvučna kupka za svakoga?

Uglavnom da. Doduše, nekima neće prijati ili će im, ako su osetljivi na zvuk, zvuci biti previše jaki ili intenzivni. Ako niste sigurni da li da se upustite u ovu avanturu, posavetujte se sa lekarom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata bebi priredio nesvakidašnje iskustvo: Kupka u vc šolji, nemoguće?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje