• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li šta je vakuum stomaka? Sjajna vežba za povezivanje sa svojim telom i umom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije ništa novo, samo ima novo ime

  • 0
Fitnes vežbanje Foto: Shutterstock

Dok neki "TikTok" fitnes trendovi zahtevaju opremu, drugi ne zahtevaju ništa sem jake volje. Od tihog hodanja, trenda fokusiranog na šetnju bez ometanja, do plesa trbušnjaka, isprobavali smo razne.

Još jedan fitnes trend bez opreme, koji je postao viralan, jeste izometrijski pokret stomaka, a zove se "vakuum stomaka".

Haštag #stomachvacuum ima više od 100 miliona pregleda na "TikToku", a brzim skrolovanjem primetićete šta je u osnovi pokreta - dramatičan udah, praćen usisavanjem stomaka tako da vam se jasno vide rebra.

Tokom gledanja ovih video-zapisa može se pojaviti pitanje: Šta tačno vakuum stomaka treba da uradi?

"Vakuum stomaka“ je pokret za jačanje koji cilja prednje trbušne mišiće, posebno poprečne trbušne mišiće, kroz izometrijsko držanje.

Dr Džordan D Mecl, lekar sportske medicine u bolnici za specijalnu hirurgiju i autor knjige "The Workout Prescription" ovaj pokret naziva "pregibom bicepsa za trbušne mišiće" i upoređuje vežbu sa plankom.

Kejti Vang, lični trener i instruktor upoređuje to sa izometričnim držanjem čučnjeva.

Dok je vakuum stomaka počeo da se širi na društvenim mrežama u poslednje vreme, Vang kaže za "Today" da taj potez nije ništa novo.

- Vaši instruktori joge su pričali o tome, vaši instruktori pilatesa su pričali o tome... svaki put kada kažemo, "pupak do kičme", to je verzija tog vakuuma ​​stomaka - objašnjava Vang.

Kako izvesti vežbu vakuum stomaka

Jedan od naloga koji objavljuje videe o potezu vakuum stomaka jeste @drjennipt, koji vodi fizioterapeutkinja i onlajn trener Dženi Breneke.

Breneke preporučuje izvođenje ove vežbe ujutru na prazan stomak. Njen vodič za vakum stomaka, koji je prikupio više od 660 hiljada pregleda, vodi pratioce kroz ovaj vizuelni demo:

  • Počnite tako što ćete izdahnuti sav vazduh iz pluća.
  • Vratite pupak prema kičmi.
  • Zadržite dah 10 do 15 sekundi, a zatim otpustite.

Ponovite za pet setova; tri-četiri puta nedeljno.

@drjennypt Drop the “it’s bad for you” comments below ⬇️ #stomachvacuums #abs #vacuums #waistline ♬ original sound - Ⓜ️🫀.

Prednosti "vakuuma stomaka"

Čak i Breneke, koja je nedavno objavila svoje "TikTok" tutorijale, kaže da je prvi put saznala za izometrijsku vežbu trbušnjaka kada je doktorirala iz fizikalne terapije, gde se pokret naziva "učvršćivanje". Breneke kaže da svoje klijente podučava vakuumu stomaka kako bi im pomogla da se povežu na dubljem nivou sa svojim telom, pored toga što će doneti druge rehabilitacione prednosti.

- Ovo je tehnika koja se koristi u fizikalnoj terapiji, tako da je bezbedna, efikasna i ima mnogo istraživanja koja to podržavaju. Dakle, takođe može pomoći u smanjenju rizika od povrede donjeg dela leđa, može da kontroliše posturalnu kontrolu i stabilnost unutar vaše kičme i karlice, kao i da bude u stanju da kontrolišete i ojačate svoje trbušne mišice na komandu.

Za Vang, ona vidi vakuum stomaka kao način da se dublje povežete sa svojim telom, posebno sa disanjem i da vidite kako to može pomoći da se trbušni mišići stežu.

- Postoji ovaj nivo kondicije koji možete otključati kada počnete da se mentalno povezujete sa svojim telom tokom treninga i tokom disanja. Tako da mislim da u tome leži lepota tehnike.  To je rad na disanju, to je izometrijska kontrakcija, veza mišića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe sa jastukom za ravan stomak i isklesane trbušnjake

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje