• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najgora i najbolja vrsta šećera koju možete da konzumirate pre treninga: Od glukoze do laktoze

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rešena je večna dilema "da li smemo jesti slatko pre treninga?"

  • 0
šećer Foto: Freepik

Svi stručnjaci, bilo da je reč o polju medicine, fitnesa ili estetike, proglašavaju šećer kao neprijatelja broj jedan. S obzirom da previše konsumpcije može dovesti do gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa, to ima smisla.

Dobre vesti su da vam je šećer potreban, pogotovo ako ste aktivni, a posebno iz celih namirnica - poput voća i zobi.

- Šećeri su važan izvor energije za sportiste jer su u svom najjednostavnijem obliku, kao ugljeni hidrati, glavni izvor goriva za telo i mozak - objašnjava sportski dijatetičar Kim Larson.

Ipak, odlazak u teretanu dva puta nedeljno vam ne daje dozvolu da "proždrete" svaki desert koji vidite. I dalje morate paziti.

- Mnogo šećera jednostavno nije neophodno i samo dodaje višak kalorija. Osim toga, ako šećer dobijate iz pogrešnog izvora, on bi vam zapravo mogao uništiti energiju - dodaje Larsonova.

Različiti tipovi šećera

Glukoza

Ovaj jednostavan šećer se nalazi u mnogim vrstama hrane, uključujući ugljene hidrate poput testenine i hleba, kao i voća. To je takođe šećer koji vaše telo najefikasnije sagoreva.

- Glukoza je najjednostavniji oblik šećera; monosaharid - to je primarni tip koji ćelije koriste i on ide direktno u vaš krvotok (umesto da se metaboliše u drugom organu), tako da je najbolja opcija za pumpanje pre treninga  - savetuje Kim.

Odlučite se za krekere od celog zrna ili tost sa malo putera od orašastih plodova da biste dobili bolji ukus.

Fruktoza

Još jedan monosaharid; fruktozu ćete naći u voću, voćnom soku, medu i povrću.

Razlikuje se od glukoze po tome što je jetra razlaže pre nego što prođe kroz krv, a zatim ide do mišića. Još jedan nedostatak je što se slobodni radikali i trigliceridi (vrsta masti) formiraju kao nusproizvodi dok vaša jetra prerađuje fruktozu.

Dakle, konzumiranje viška može direktno doprineti povećanju težine. Da biste to izbegli, pokušajte da se držite dve šolje voća dnevno, ograničite sok i ne preterujte sa prelivima od meda.

Malo banane ili šaka suvog grožđa mogu mnogo pomoći pre kardio treninga.

Sukroza

Poznat kao konzumni šećer, ovaj disaharid se dobija iz biljaka kao što je šećerna trska. To je takođe ono što se nalazi u kolačićima za čaj ili kafu (ne preporučuje se konzumacija pre treninga).

Saharoza se razlaže na jednake delove glukoze i fruktoze u tankom crevu, gde se ovi jednostavni šećeri na kraju apsorbuju kroz crevni zid. Zatim ulazi u krvotok, gde protein prenosi glukozu do mišićnih ćelija da bi je koristio za energiju ili skladištio za kasniju upotrebu.

italija, kafa Foto: Shutterstock

Maltoza

Nalazi se u melasi i sastoji se od dva dela glukoze. Ne pojavljuje se prirodno u mnogim namirnicama, ali ga proizvođači koriste za proizvodnju piva. (Ne preporučuje se ispijanje hladnog piva pre treninga).

Takođe je disaharid, te je potrebno neko vreme da glukoza stigne do mišića jer prvo treba da prođe kroz tanko crevo.

Laktoza

Ovaj šećer verovatno znate po njegovom prisustvu u mleku i mlečnim proizvodima. Takođe se razgrađuje u vašem tankom crevu, gde se pretvara u monosaharide, glukozu i galaktozu. Nakon toga, putuje u krvotok da napaja mišiće.

Neki ljudi imaju problem sa varenjem laktoze, pa ga preskočite pre fizičke aktivnosti ako ste skloni stomačnim problemima.

Iako vaše telo definitivno najbrže obrađuje glukozu, tokom dana je važno da sportisti dobiju mešavinu svega navedenog.

- Svaki šećer koristi drugačiji metabolički put da obezbedi energiju mišićima. Možete da pumpate više šećera u mišiće ako konzumirate dve ili tri različite vrste, za razliku od jedne. To je izrazita prednost koja odlaže umor i povećava intenzitet treninga i performansa - za kraj navodi sportski dijatetičar Kim Larson, a prenosi "CNN".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Top 5 vežbi za oblikovanje ruku i topljenje masti sa nadlaktica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje