• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta to Japance čini vitkim? Dve stvari svi možemo da usvojimo, a treća je najčudnija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj narod važi za jedan od najdugovečnijim na svetu

  • 0
Japanka, Japan, žena Foto: Unsplash/Roméo A.

Nije nepoznato da Japanci važe za najdugovečniji narod na svetu. Njihov životni vek je jako dug, a to i nije čudno pošto jako vode računa o svom zdravlju i idealnoj težini. Možda će vam biti zanimljiva činjenica da imaju stopu gojaznosti 3% u poređenju sa Amerikom kod koje je taj broj 35%.

Pa šta to oni rade da ostanu tako vitki?

Oni sami spremaju svoja jela i tradicionalno ne jedu prerađena gotova jela ili brzu hranu, piše "Green thickies". Sami kuvaju obroke, a često se na trpezi nađe riba, pirinač, supe od povrća i voće.

Sve to i mi možemo da jedemo, pa nam ne bi bilo preterano teško da korigujemo ishranu u tom smeru.

Automobili su luksuz za Japance, pa oni najčešće kao prevozno sredstvo koriste - noge. Dakle, da bi otišli na posao, oni će možda koristiti javni prevoz, ali neće ići do kraja odnosno do stanice koja im je najbliža firmi, već će sići nešto ranije i tu preostalu razdaljinu prepešačiti.

Nije neobično i da ih vidite da koriste bicikle, što je mnogo češće u Kini, ali i u Japanu je dosta zastupljeno ovo prevozno sredstvo. Uzimajući to u obzir, da Japanci više stoje i hodaju, to je jedan od razloga zašto žive duže.

Jedan od najčudnijih načina kako oni održavaju zdrav život koji dovodi do dugovečnosti jeste i sedenje na petama. Da, dobro ste pročitali.

Njihovo odlično držanje najviše je zasluga Seizu - što je formalni način sedenja u Japanu. Nama je neprirodno kao ljudskoj vrsti da sedimo ceo dan na stolici jer je štetno za mišiće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojka sa elastičnim ušima: Može da drži slefi štap, kišobran i razne stvari

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje