• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta jesti posle stomačnog virusa? Nutricionista ističe jednu namirnicu kao najbolju, a ove strogo zabranjuje

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme kada nas sa svih strana "saleću" virusi, važno je znati kako se postaviti

  • 0
Bol u stomaku Foto: Shutterstock

Trenutno smo u periodu u kom su aktuelni virusi, kako bakterijski tako i stomačni virus.

Želudac nam stvara probleme i može nam dosta otežati funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Stomačni virus je crevna infekcija zapaljenja sluznice creva, koja se manifestuje povraćanjem, dijarejom i grčevima u stomaku.

Razgovarali smo sa nutricionistom Milkom Raičević o tome na šta treba obratiti pažnju posle preležanog stomačnog virusa. Glavno pitanje i ono što najviše ljude zanima jeste - šta jesti posle virusa?

- Najbitnije je nastaviti sa rehidracijom organizma odnosno treba nadoknaditi vodu i izgubljene elektrolite i naravno, dozvoljen je čaj bez šećera, ali i bistri sokovi, razblaženi voćni sokovi ili napici za sportiste bez kofeina. Savet je da se tečnost ispija u malim gutljajima. Važna je i ishrana, pa bi oni koji su prošli kroz probleme sa želucem trebalo da jedu dijetalnu hranu, tostirani hleb, šargarepu, pirinač kuvan u slanoj vodi i supa bez masnoća. Savetujem, i možda je najbolje, da se jede pire od jabuka jer će on formirati redovnu stolicu. Nikako nisu preporučljivi jogurt, mleko i slatkiši - jasna je naša sagovornica za Telegraf.rs.

domaći jogurt, jogurt Foto: Shutterstock/Fascinadora

Kako sama navodi, preporučuje se i konzumiranje malih obroka, bez namirnica bogatih biljnim vlaknima, koji mogu da iritiraju želudac i izazovu dijareju, a to su paradajz, masna i začinjena hrana, roštilj, šlag, pića koja se piju sa kremovima kao i gazirana pića. Osim što treba izbegavati ove namirnice, jako je važan i odmor.

- Pacijentima se savetuje odmaranje i spavanje sve dok se organizam ne izbori sa infekcijom. Najbolja preventiva je redovna i detaljna higijena ruku i radnih površina. Treba da jedu često, a malo, i to šest obroka dnevno. Iako je želudac prazan, ne treba biti u strahu da ga napunite, ali nikako ne treba ni gladovati - navodi ona.

Posebno ističe da treba uzimati probiotike i želudac će se vratiti u normalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ima ga 30 odsto dece, počinje sa 2 simptoma: Stomačni virus napunio odeljenja pedijatrije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje