• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto se žene mogu ugojiti u menopauzi? Stručnjak daje odgovor i ukazuje na važnost ishrane u ovom periodu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Taj period može varirati od dame do dame

  • 0
menopauza, vrućina, žena, perimenopauza Foto: Shutterstock/SpeedKingz

Period menopauze je kod svake žene deo života u kom se sve menja. Žensko telo se menja, dolazi do značajnih promena, a u poslednjih nekoliko godina granica ulaska u menopauzu se promenila.

Šta je menopauza?

- Menopauza počinje oko 50. godine i prvi znak koji na to ukazuje jeste, naravno, izostanak menstrualnog krvarenja. Ipak, žena i ranije može ući u menopauzu, ali to ako je imala neki operativni zahvat, pa zato može otići u prevremenu menopauzu čak i pre 40. godine - kaže za Telegraf.rs načelnik odeljenja Konzervativne ginekologije doc. dr sc Radomir Aničić.

Kako nam je sagovornik rekao, prestanak dobijanja ciklusa, osim što može ukazivati na ulazak u menopauzu, može davati signal i za mogući karcinom grlića materice ili endometrijuma, kao i polipe i miome, pa je njegov savet da se žene obavezno jave lekaru kako bi odradile pregled i znali na čemu su.

Šta je preimenopauza?

Postoji i "perimenopauza" i odnosi se na period od kada su ovi znaci prvi put primećeni i završava se godinu dana posle poslednje menstruacije. Zašto i kako dolazi do perimenopauze odnosno do menopauze.

- Glavnu ulogu igra estrogen i njegov pad prouzrokuje ove promene. Kako se određuje nivo ovog polnog hormona? Njegov nivo se određuje drugog dana ciklusa, sve u konsultaciji sa ginekologom. Koji će biti njegov nivo zavisi od žene, da se ne bavimo sad brojkama. Sada se pomera i granica za trudnoću, pa ima i onih starijih od 40. godina i one najčešće rade i Antimilerov hormon koji može ukazati na menstrualni poremećaj - kaže naš sagovornik.

Koji su najčešći simptomi?

Načelnik odeljenja za Konzervativnu ginekologiju ističe da se žene najviše žale na sledeće simptome tokom menopauze:

  • Navale vrućine i noćno znojenje
  • Znojenje
  • Vaginalna suvoća
  • Promena raspoloženja, depresija ili anksioznost
Znojenje, hiperhidroza Foto-ilustracija: Shutterstock

Ono što je važno napomenuti jeste da postoji način kako da se ublaže ovi simptomi, ali doc. dr sc savetuje da je najbolje da se žena konsultuje sa lekarom jer sve zavisi da li je žena zdrava ili je imala neku operaciju ili nešto slično. Postoji fitoestrogena terapija koja, ako je žena zdrava, može produžiti reproduktivni period i posle 40. godine.

Šta žena može učiniti da smanji simptome?

- Trebalo bi voditi računa o ishrani jer gojaznost dosta negativno utiče. Trebalo bi da se smanje ugljeni hidrati, a da se ubaci fizička aktivnost. Tokom menopauze se "gube" mišići, a dobija se salo i žena postaje gojazna. Zato su ovi saveti važni da ih svaka od njih ispoštuje - kaže doc. dr sc Radomir Aničić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najviše se traže ove oblasti: Lekara specijalista gotovo da nema, doktori medicine čekaju na posao

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje