• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Primer niskokalorične dijete: Nutricionista otkriva koji je najmanji broj kalorija koji treba da unesemo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravo je vreme da promenite svoju ishranu

  • 0
dijeta, niskokalorična dijeta, ishrana, fitnes Foto: Shutterstock/Pormezz

Ukoliko ste rešili da promenite ishranu i počnete da jedete niskokaloričnu hranu, znajte da morate da se pripremite za to. Nije to samo doneta odluka i slično, već morate imati neki plan - najbolje proveren sa nutricionistom. U trendovimaa ishrane aktuelna je i niskokalorična ishrana.

Šta je niskokalorična dijeta?

Kao što i sam njen naziv kaže, to je dijeta koja ima manje kalorija od one dijete koje ste već probali. Njen cilj je da stvara kalorijski deficit kako bi telo počelo da koristi zalihe energije kao gorivo, piše "Prevention".

Niskokalorična dijeta obično uključuje ograničenje od 1.000 do 1.500 kalorija dnevno, ali raspon može varirati. Ne postoje stroga pravila o tome šta možete, a šta ne možete da jedete na niskokaloričnoj dijeti. Generalno, pridržavanje niskokalorične hrane će vam omogućiti da ograničite potrošnju kalorija dok i dalje uživate u svojim obrocima i grickalicama.

Primer niskokalorične dijete

Evo primera niskokalorijskog menija za osobu koja sledi dijetu od 1.500 kalorija dnevno:

Doručak

U zdeli pomešajtee šolju jogurta, kašiku putera od badema, breskvu i cimet, a uz to popijte šolju crne kafe.

Užina

Pojedite štapić sira i šolju jagoda.

Ručak

U dve kriške hleba od celog zrna žitarica ubacite 85 grama tunjevine, kašiku dijetalnog majoneza i dve kriške paradajza. Uz ovaj sendvič pojedite štapiće šargarepe i celera i, naravno, čašu vode.

Užina

Pojedite manju porciju kuvanog edamame (biljka) i popijte šolju čaja.

Večera

Pecite 85 grama tofu sira i skuvajte šolju smeđeg pirinča sa pola šolje kuvanog povrća. Možete popiti čašu gazirane vode.

Niskokaloričnu dijetu je lako pratiti sve dok tačno znate koliko kalorija možete jesti svaki dan. Nijedna hrana nije tehnički "isključena", pa sve dok uzimate u obzir ove potrošene kalorije, i dalje možete uživati u omiljenim poslasticama ako pratite ovaj način ishrane.

Šta kaže nutricionista?

Pitali smo nutricionistu Milku Raičević šta misli o ovoj dijeti, koliko je zdrava i da li bi trebalo svako d aje primenjuje.

- Kada unosimo manje kalorija, dolazi i do snižavanja šećera, ali povećane količine uree. Ako ste rešili da ne jedete meso, onda treba da znate da treba da jedete belančevine biljnog porekla. Kada je reč o broju kalorija, ne bi trebalo da se unosi manje od 800 kalorija. Inače, ženama treba od 1.500 do 1.800 kalorija, dok je muškarcima potrebno najmanje 2.000. Treba zapamtiti da je naš organizam kompjuter i da sve pamti. Ako ste bili na dijeti, pa ste se vratili starom načinu ishrane i posle nekog perioda se opet odlučili za dijetu, znajte da će vam svaki put trebati duže vremena da se vratite željenoj kilaži - kaže Milka Raičević.

Pre primenjivanja ove dijete, kao i bilo koje druge, neophodno je da se konsultujete sa nutricionistom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pojela u cugu 8000 kalorija samo za doručak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje